FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će razvijati odnose s Crnom Gorom kao samostalnom državom

LUXEMBOURG, 12. lipnja 2006. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europske unije donijeli su u ponedjeljak u Luxembourgu političku izjavu o priznanju Crne Gore te nakon dugotrajnog pregovaranja uspjeli dogovoriti pregovaračku poziciju za otvaranje pregovora s Turskom o prvom poglavlju europske pravne stečevine.
LUXEMBOURG, 12. lipnja 2006. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europske unije donijeli su u ponedjeljak u Luxembourgu političku izjavu o priznanju Crne Gore te nakon dugotrajnog pregovaranja uspjeli dogovoriti pregovaračku poziciju za otvaranje pregovora s Turskom o prvom poglavlju europske pravne stečevine.

U međuvremenu su ministri vanjskih poslova potpisali s Albanijom Sporazum o stabilizaciji o pridruživanju.

Europska unija i njezine zemlje članice razvijat će daljnje odnose s Crnom Gorom kao neovisnom i suverenom državom, zaključili su ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica.

"Europska unija je odlučila razvijati daljnje odnose s Crnom Gorom kao suverenom i neovisnom državom", uzimajući u obzir rezultat referenduma i odluku crnogorskog parlamenta o proglašenju neovisnosti, stoji u izjavi EU-a, nakon koje će zemlje članice svaka pojedinačno priznati tu zemlju u skladu s međunarodnim pravom i praksom.

Ministri su također "primili k znanju" odluku srbijanskog parlamenta, prema kojoj je Republika Srbija pravna sljednica državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Vijeće EU-a pozvalo je Srbiju i Crnu Goru da nastave izravan i konstruktivan dijalog o budućim međusobnim odnosima i izrazilo spremnost EU-a da im u tome pomogne.

Nakon dugotrajnih uvjeravanja, Cipar je donekle popustio u vezi s pregovaračkom pozicijom za Tursku, bez koje pregovori o poglavlju znanost i istraživanje ne bi mogli početi.

"Turskoj vladi u Ankari poslana je poruka da je pregovaračka pozicija usvojena", rekao je europski diplomatski izvor, dodajući da to još uvijek ne znači da će pregovori navečer biti i otvoreni budući da se još ne zna hoće li to Turska prihvatiti budući da su ministri 24 zemlje donekle izišli ususret Cipru i pojačali tekst zajedničke pregovaračke pozicije.

Cipar je uporno tražio da se u tekstu zajedničke pregovaračke pozicije unese obveza za Tursku da prizna i normalizira odnose s tom otočnom zemljom. Austrijsko predsjedništvo je, kao kompromisno rješenje, predlagalo da se u tekst stavi da EU "izražava žaljenje" što Turska nije ratificirala dodatni protokol o proširenju svoje carinske unije s EU-om, na deset novih zemalja članica, među kojima je i Cipar.

"EU naglašava da je važno da Turska ispuni odredbe iz Sporazuma o pridruživanju, uključujući i Dodatni protokol i Carinsku uniju, kao i Pristupno partnerstvo. Neispunjavanje obveza u potpunosti ugrozit će napredak u pregovorima", glasi kompromisna formulacija u zajedničkoj pregovaračkoj poziciji.

Pregovaračku poziciju za otvaranje pregovora s Hrvatskom u poglavlju znanost i istraživanje, ministri su prihvatili bez rasprave, jednako kao što su to u četvrtak učinili i veleposlanici država članica.

Albanija je u ponedjeljak u Luxembourgu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, nakon više od tri godine pregovaranja.

Tirana je pregovore o SSP-u započela u siječnju 2003. godine, a zaključila u veljači ove godine kada je sporazum parafiran. Sporazum je potpisao albanski premijer Sali Berisha i 25 ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nova je generacija sporazuma koje je EU namijenila za pet zemalja zapadnog Balkana, a njegovo zaključivanje predstavlja prvi formalni korak na putu prema članstvu u EU-u. Nakon potpisivanja slijedi proces ratifikacije u svih 25 zemalja članica da bi sporazum mogao stupiti na snagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙