FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 12. lipnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 12. lipnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY - Dvojica malih Australaca, u dobi od deset i šest godina, odlučila su bez najave posjetiti djeda i vozila su krcatom autocestom gotovo stotinu kilometara dok ih policija nije zaustavila, objavljeno je u ponedjeljak. Brojni iznenađeni vozači kamiona zvali su u nedjelju policiju i javili da dvojica dječaka voze crveni karavan po autocesti Newell u ruralnome dijelu Novoga Južnog Walesa. Policija je uhvatila dječake nakon 85 kilometara koje su vozili katkad i brzinom od 90 na sat, priopćila je policijska glasnogovornica. Policija je priopćila da su dječaci od djeda i bake dobili "jezikovu juhu".

MOSKVA - Tvorac najraširenije i, po mnogima, najbolje jurišne puške AK-47 Mikhail Kalashnikov tvrdi da je popularni 'kalašnjikov' napravio kako bi obranio Sovjetski savez od njemačke invazije, no nakon šest desetljeća zgraža se nad činjenicom da je njegova puška glavni izbor naoružanja među teroristima i mafijašima diljem svijeta. Čvrst, jednostavan i jeftin, 'kalašnjikov' ispaljuje 600 metaka u minuti i procjenjuje se da je u svijetu zastupljen s 80 posto u odnosu na sve ostale puške u svijetu (oko sto milijuna komada) - u građanskim ratovima u Africi ili sukobima u Južnoj Americi može se kupiti za samo 15 američkih dolara. Poboljšani modeli AK-74, AK-101, AK -103 proizvode se u Rusiji. AK-74 proizvodi se u desetak drugih država i koriste ga vojske u više od 50 država, kao i ekstremističke skupine.

BERG - Skupina njemačkih monarhista obilježila je u nedjelju bacanjem vijenca u jezero 120. godišnjicu misteriozne smrti Ludviga II. Bavarskog, poznatog kao "ludi kralj". Bavarska je do 1918. imala vlastite kraljeve koji su bili vazali njemačkog cara i mnogi od 400-tinjak ljudi koji su se u tradicionalnim bavarskim nošnjama ili starim dvorskim odorama okupili na memorijalnoj misi i molitvama na obali jezera još uvijek sanjaju o obnovi monarhije. Ludvig II., koji je dao sagraditi poznati Neuschwanstein i druge bajkovite dvorce, utopio se 13. lipnja 1886. u jezeru Starnberg južno od Muenchena. Još uvijek se vode rasprave o tome je li počinio samoubojstvo ili je ubijen. Njegovi obožavatelji tvrde da je bio preosjetljiv, a ne lud. Vijenac je bačen u jezero kod Berga, u blizini križa koji obilježava mjesto na jezeru na kojem je nesretni kralj skončao život.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙