FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crvena telefonska linija između Turske i Grčke

ANKARA, 10. lipnja 2006. (Hina) - Grčka šefica diplomacije Dora Bakoyanis i njezin turski domaćin Abdullah Gul postigli su u subotu u Istanbulu dogovor o uspostavi "crvene telefonske linije".
ANKARA, 10. lipnja 2006. (Hina) - Grčka šefica diplomacije Dora Bakoyanis i njezin turski domaćin Abdullah Gul postigli su u subotu u Istanbulu dogovor o uspostavi "crvene telefonske linije".

Turska i Grčka, članice NATO pakta, čiji su međusobni odnosi tradicionalno opterećeni mnogim otvorenim teritorijalnim i drugim problemima, žele na taj način spriječiti vrlo česte incidente u vodama Egeja i Sredozemlja i prijepornom zračnom prostoru.

Posljednji takav incident dogodio se prošloga tjedna kada su se iznad Egejskog mora sudarili grčki i turski borbeni lovci tipa F-16. Tom prilikom grčki pilot je poginuo dok se turski spasio aktiviranjem sjedala s padobranom.

Ministrica Bakoyanis je na zajedničkoj konferenciji za tisak izjavila da je cilj susreta s turskim kolegom Gulom unapređenje bilateralnih odnosa dvije susjedne zemlje i ocjena napredaka Turske prema Europskoj uniji (EU). Službena Atena je dala punu potporu ulasku Turske u punopravno članstvo EU, što je osiguralo pristupne pregovore započete u listopadu 2005.

Bakoyanis je naročito naglasila važnost položaja istanbulske grčke pravoslavne patrijaršije, te obnovu rada nekih škola i crkava. O toj temi će, kako se predviđa, grčka ministrica razgovarati i s grčkim patrijarhom Bartolomeosom.

Istodobno, Grčka inzistira na tome da Turska prizna Cipar, pod upravom tamošnjih Grka, te otvori luke i aerodrome na sjevernoj strani otoka koju kontrolira lokalna turska administracija uz potporu oko 30.000 vojnika. Riječ je o samoproglašenoj "Turskoj Republici Sjeverni Cipar" koju priznaje jedino službena Ankara.

Zamjetno je da je neposredno po dolasku grčke ministrice u Istanbul glavni stožer turskih oružanih snaga priopćio da 14. lipnja u vodama istočnog Sredozemlja počinju vojni manevri turske vojske i turskih Ciprana. Iako se vježbe tumače u kontekstu uvježbavanja humanitarnih akcija spašavanja, one su, prema tumačenjima turskih elektronskih medija, u službi očuvanja suvereniteta "Turske Republike Sjeverni Cipar".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙