FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranci ubrzali nuklearne aktivnosti

ZAGREB/TEHERAN , 9. lipnja 2006. (Hina) - Iranci su ubrzali svoje nuklearne aktivnosti, započevši novu fazu ubrizgavanja plina heksafluorida u centrifugalne strojeve za obogaćenje urana, izvijestila je u petak studentska agencija Isna, pozivajući se na izjavu jednog visokog iranskog dužnosnika.
ZAGREB/TEHERAN , 9. lipnja 2006. (Hina) - Iranci su ubrzali svoje nuklearne aktivnosti, započevši novu fazu ubrizgavanja plina heksafluorida u centrifugalne strojeve za obogaćenje urana, izvijestila je u petak studentska agencija Isna, pozivajući se na izjavu jednog visokog iranskog dužnosnika.

"Iranci su počeli s novom fazom ubrizgavanja plina heksafluorida u centrifugalne strojeve za obogaćenje urana", rekao je neimenovani dužnosnik kako prenosi France presse.

Iran će, prema njegovoj izjavi, do kraja godine (koja u Iranu završava u ožujku 2007.) instalirati 3.000 centrifugalnih strojeva za obogaćenje urana. Isti je dužnosnik kazao kako je sav materijal koji se upotrebljava u tvornicama za obogaćenje urana proizveden u zemlji, prenosi Associated presse.

Iran je u travnju najavio kako namjerava nastaviti proces obogaćivanja urana na razini od 3,5 posto i uz pomoć kaskadne veze koju čine 164 centrifugalna stroja. No, 2. svibnja najavljeno je da se uran obogaćuje na višoj razini od 4,8 posto.

Jedan od tvrdolinijaških iranskih duhovnih vođa ajatolah Ahmad Jannati u petak je progovorio protiv ponude Zapada čiji je cilj uvjeriti Iran da prekine proces obogaćenja urana, nastojeći na taj način utjecati na iransku vladu da odbaci spomenutu ponudu.

Jannati je na čelu iranskog Vijeća čuvara, ustavnog tijela koje arbitrira između parlamenta i vlade ali se ne smatra vladinim dužnosnikom. Vrhovni duhovni vođa Iranaca ajatolah Ali Khamenei, koji će imati konačnu riječ o ovom slučaju, odbacio je mišljenje tvrdolinijaša kada je riječ o nuklearnim razmiricama.

"Ponuda Zapada dobra je za zapadnjake, ali ne i za Irance", rekao je Jannati tijekom molitve u petak. Prijedlog je Irancima u utorak predstavio Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana. Sadržaj prijedloga nije javno objavljen, no diplomati tvrde da se Irancima nude ekonomski poticaji i pomoć u obliku američke nuklearne tehnologije ukoliko Iran obustavi proces obogaćenja urana.

Zajedno s Njemačkom, peteročlano UN-ovo Vijeće sigurnosti (SAD, Francuska, Britanija, Kina i Rusija) od Irana je zatražilo suspenziju procesa obogaćenja, a ne stalnu obustavu toga procesa. U ponudi se također ističe kako će Irancima biti nametnute UN-ove sankcije ukoliko se ogluši na ponudu.

Iranci su u prvom trenutku ponudu ocijenili poticajnom. No nakon kratkog vremena Teheran je izvijestio kako će svoje stajalište objaviti nakon što pažljivo prouči ponudu. Solana je kazao kako očekuje njihov odgovor za "nekoliko tjedana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙