FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strani političari na SP-u

BERLIN, 9. lipnja 2006. (Hina) - Svjetsko prvenstvo u nogometu neće ugostiti samo sportaše i navijače iz čitavog svijeta nego i veliki broj državnika koji će susrete s njemačkim političkim vodstvom iskoristiti kako bi pratili utakmice reprezentacije svojih zemlja.
BERLIN, 9. lipnja 2006. (Hina) - Svjetsko prvenstvo u nogometu neće ugostiti samo sportaše i navijače iz čitavog svijeta nego i veliki broj državnika koji će susrete s njemačkim političkim vodstvom iskoristiti kako bi pratili utakmice reprezentacije svojih zemlja.

Među prvim stranim državnicima koji će posjetiti Njemačku tijekom Svjetskog prvenstva je i hrvatski premijer Ivo Sanader. On će se 13. lipnja u večernjim satima nakon predavanja u zastupništvu Europske komisije u Berlinu susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkela potom će zajedno pratiti utakmicu Brazil - Hrvatska na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Intenzivan radni program za njemačku kancelarku počeo je već prvog dana prvenstva susretom s predsjednikom Kostarike Oscarom Ariasom nakon čega slijedi zajedničko gledanje utakmice Njemačka - Kostarika kojom će prvenstvo i biti otvoreno.

Otvorenju Svjetskog prvenstva nazočit će i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ali i jedan nepozvani gost, iranski potpredsjednik Mohamed Alabadi. S obzirom na to da nije službeno pozvan na otvorenje on neće biti počašćen susretom s domaćinom a neslužbeno se doznaje da će nakon prve utakmice iranske momčadi u nedjelju s Meksikom, gost iz Teherana napustiti zemlju. Njemačkim vlastima ostaje strepnja hoće li se Iran izboriti za drugo kolo. U tom slučaju svoj je dolazak najavio i "neželjen gost broj 1" iranski predsjednik Mahmut Ahmedinedžad koji je u Njemačkoj, između ostalog, sporan i zbog svog negiranja holokausta, što je u toj zemlji kažnjivo djelo.

Ostali gosti bi trebali za domaćina, unatoč dodatnim mjerama sigurnosti koje su i bez visokih gostiju ekstremne, biti puno ugodniji. Svoj dolazak na prvenstvo najavili su i francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski premijer Tony Blair te predsjednik talijanske vlade Romano Prodi.

Prvenstvo će svojom nazošnošću počastiti i okrunjene glave španjolskih, britanskih i saudijskih kraljevskih kuća.

S obzirom da će u većini slučajeva visokim stranim gostima Angela Merkel praviti društvo, njemačku kancelarku, koja je osim toga obećala da će nazočiti i svakoj utakmici njemačke reprezentacije, očekuje vjerojatno "najnogometnijih" mjesec dana u životu, nešto što bi vjerojatno mnogo lakše palo njezinom prethodniku i zadrtom navijaču Gerhardu Schroederu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙