FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još tri sata do početka SP u nogometu

ZAGREB, 9. lipnja 2006. (Hina) - Još samo nekoliko sati dijeli nas od početka najvećeg medijsko-sportskog spektakla u svijetu - 18. Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se od 9. lipnja do 9. srpnja održati u Njemačkoj.
ZAGREB, 9. lipnja 2006. (Hina) - Još samo nekoliko sati dijeli nas od početka najvećeg medijsko-sportskog spektakla u svijetu - 18. Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se od 9. lipnja do 9. srpnja održati u Njemačkoj.

Na 12 stadiona 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina odigrat će 64 utakmice, a njihove susrete, preko malih ekrana u narednih 30 dana pratit će kumulirano više od 30 milijardi ljudi.

Aktualni svjetski nogometni prvaci - Brazilci - jedina su reprezentacija koja je nastupila na svih 17 dosadašnjih svjetskih prvenstava. Selecao je osvojio rekordnih pet naslova i igrao u još dva finala. "Kraljevi sambe" odigrali su na svjetskim prvenstvima čak 89 utakmica i pritom upisali 60 pobjeda, 15 neodlučenih susreta i samo 14 poraza.

I u Njemačkoj će brazilski "Dream Team" biti apsolutni favorit za osvajanje naslova svjetskih prvaka jer ima jednu od najboljih momčadi ikad viđenih na nogometnim natjecanjima. Čak ni 60-ih godina prošlog stoljeća, u doba slavnog Pelea, Brazil nije imao toliko zvijezda kao danas. Momčad koju vodi magični kvartet Ronaldinho, Kaka, Ronaldo i Adriano, kojima valja pridodati i Robinha, zapravo nema slabe točke, počevši od sigurnog vratara Dide, preko braniča Cafua i Roberta Carlosa, do Roquea Juniora, Edmilsona i Lucia.

Zahvaljujući ždrijebu, koji je Hrvatsku svrstao u skupinu F, s Brazilom, Japanom i Australijom, naši nogometaši imat će čast odigrati prvi susret u skupini na Svjetskom prvenstvu 13. lipnja u Berlinu protiv Brazila. Pet dana poslije u Nuernbergu ćemo odmjeriti snage s Japanom, a posljednji susret u skupini, protiv Australije, na rasporedu je 22. lipnja u Stuttgartu.

Zanimljivo, i hrvatska reprezentacija je od svoje neovisnosti nastupila na svakom World Cupu. Nakon raspada bivše države Hrvatska je u Međunarodnu nogometnu organizaciju (FIFA) primljena godine 1992., a uključila se u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. i odmah je izborila završnicu. Nakon toga nastupili smo u Japanu i Južnoj Koreji, a sada smo dobili "vizu" i za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Kada se tome doda nastup na dva od tri europska prvenstva, možemo zaključiti da je hrvatska reprezentacija stalna sudionica najvećih nogometnih natjecanja. Najveći uspjeh ostvarili smo na Coupe du Mondeu '98, gdje su "vatreni" na čelu s izbornikom Miroslavom Blaževićem i zvijezdama Zvonimirom Bobanom, Robertom Prosinečkim i Davorom Šukerom osvojili treće mjesto. Sjajnom rezultatu podonio je i najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije - Šuker (45 pogodaka), koji je sa šest pogodaka bio prvi strijelac turnira.

Četiri godine poslije u Japanu i Južnoj Koreji, usprkos sjajnom ždrijebu (Meksiko, Italija, Ekvador), hrvatska reprezentacija od Svjetskog se prvenstva oprostila već u skupini. Izbornik Mirko Jozić nije uspio posložiti igru, te dva neočekivana poraza (Meksiko, Ekvador) i pobjeda protiv Italije nisu bili dovoljni za prolazak u osminu finala.

Treći uzastopni nastup na završnicama svjetskih prvenstava imat ćemo u Njemačkoj. Plasman na World Cup hrvatska momčad izborila je osvojivši prvo mjesto u skupini, ispred Švedske, Bugarske, Mađarske, Islanda i Malte. U deset susreta odabranici izbornika Zlatka Kranjčara upisali su sedam pobjeda i tri neodlučena rezultata uz razliku pogodaka 21:5. Bez poraza kvalifikacije je završilo još sedam reprezentacija - Nizozemska, Portugal, Francuska, Švicarska, Izrael, SCG i Španjolska.

Za izbornika Zlatka Kranjčara najvažnije je da na raspolaganju ima sve ključne igrače koji su odradili kvalifikacije, a jedna od glavnih odlika trebala bi biti standardnoast i uigranost naše ekipe za koju će, ne bude li nepredviđenih ozljeda, igrati: Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Marko Babić, Dario Šimić, Josip Šimunić, Robert Kovač, Igor Tudor, Niko Kovač, Niko Kranjčar, Dado Pršo i Ivan Klasnić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙