FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA u četvrtak objavljuje novo izvješće o Iranu

BEČ, 6. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavit će u četvrtak, dva dana nakon što su velike sile ponudile poticaje Teheranu da odustane od obogaćivanja urana, novo izvješće o iranskom nuklearnom programu, rekao je jedan diplomat IAEA-a.
BEČ, 6. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavit će u četvrtak, dva dana nakon što su velike sile ponudile poticaje Teheranu da odustane od obogaćivanja urana, novo izvješće o iranskom nuklearnom programu, rekao je jedan diplomat IAEA-a.

"Izvješće će biti jasno, činjenično, kratko, bez procjena (namjera Irana)", rekao je diplomat agenciji Reuters. Vijeće guvernera IAEA će se sastati u ponedjeljak dijelom i kako bi raspravilo obogaćivanje urana u Iranu.

Bijela kuća je u utorak izjavila da je ohrabrena time što je Iran ozbiljno uzeo prijedlog šest svjetskih sila kojima je cilj ograničiti iranski nuklearni program, no ustrajava da Iran mora obustaviti rad na obogaćivanju urana.

Glavni iranski pregovarač u nuklearnom sporu Ali Larijani paket poticaja i kazni ocijenio je pozitivnim no rekao je da ima "neodređenosti" koje treba otkloniti. Njemu je prijedlog u Teheranu predstavio Javier Solana, visoki predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Europske unije.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow odbio je govoriti o Larijanijevim komentarima paketa o kojemu su se prošlog tjedna sporazumjele Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

"Mislim da u ovom trenutku Iranci tek počinju razmatrati pakete poticaja i kaznenih mjera koji su im ponuđeni te očekujem da će sljedećih dana doći niz komentara i ocjena", rekao je Snow dodajući da je "ohrabrujuće što ih uzimaju ozbiljno".

"Ponovit će osnovno: ako Iranci pristanu obustaviti aktivnosti vezane uz obogaćivanja i obradu, onda ćemo moći otvorenije razgovarati o vrsti poticaja a sigurno se nadamo da će to biti slučaj", rekao je Snow novinarima.

Njemački ministar vanjskih poslova u utorak je rekao da očekuje da Iran do kraja mjeseca odluči o ponudi poticaja za zaustavljanje spornih nuklearnih aktivnosti.

Nakon susreta s Javierom Solanom njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera novinari su pitali je li sastanak ministara vanjskih poslova skupine G8 krajem lipnja krajnji rok Iranu za odgovor na ponudu.

"To je zasigurno datum do kojeg se može očekivati odluka", rekao je Steinmeier. Steinmeier je rekao da je zadovoljan time što je Iran pristao razmotriti prijedlog te izrazio nadu da će ga Teheran na kraju i prihvatiti. No dodao je i kako "ne možemo biti previše optimistični".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙