FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor počeo o Zakonu o športu, raspravu nastavlja sutra

ZAGREB, 6. lipnja (Hina) - Hrvatski sabor večeras je počeo, a sutra će nastaviti raspravu o konačnom tekstu Zakona o športu kojim Vlada kani urediti stanje u hrvatskom športu, kako profesionalnom, tako i amaterskom i školskom.
ZAGREB, 6. lipnja (Hina) - Hrvatski sabor večeras je počeo, a sutra će nastaviti raspravu o konačnom tekstu Zakona o športu kojim Vlada kani urediti stanje u hrvatskom športu, kako profesionalnom, tako i amaterskom i školskom.

Ministar športa Dragan Primorac uvodno je obrazložio da zakon propisuje obvezno preoblikovanje športskih udruga u športska dionička društva. To bi bilo obvezno za nogomet, košarku i rukomet, ali je ta mogućnost otvorena i za druge športove.

Dionice športskih klubova stjecale bi se u četiri kruga, a pravo prvokupa imale bi općine i gradovi u kojima klub ima sjedište. Ne odluče li se lokalne jedinice za kupnju kluba, u drugom bi se krugu klub ponudio njegovim članovima, a u zadnjem krugu i javnosti.

Ista osoba ne bi mogla imati dionice u dva ili više klubova (iznimno u drugom klubu ne više od jedan posto dionica).

Kako bi se spriječio sukob interesa Vladin je prijedlog i da menadžeri klubova ne mogu biti na ključnim mjestima, kao ni u tijelima upravljanja klubovima.

Ministar Primorac odbacio je kritike da se zakonom želi športskim klubovima, posebno nogometnima, oprostiti dug prema državi od oko 700 milijuna kuna, rekavši da država svoja vjerovnička prava prebacuje na lokalnu samoupravu koja preuzima odgovornost za upravljanje klubovima.

Zakon predviđa reviziju koja bi utvrdila stvarni iznos duga za svaki klub, 'pročešljala' bi i poslovanje klubova u zadnjih pet godina, njihove športske rezultate, članstvo, itd.

Ministar je naglasio i da zakon predviđa donošenje Nacionalnog programa športa u idućih osam godina, a koji će, kaže, biti temeljni strateški dokument na kojemu će počivati razvoj hrvatskog športa.

Predviđa se i posebna zdravstvena skrb za djecu koja se bave športom, djeci se daje prednost pri korištenju športskih objekata, a zabranjuje se uklanjanje ili prenamjena tih objekata.

Zakon predviđa i osnivanje hrvatskog paraolimpijskog odbora, stipendiranje vrhunskih športaša, a treneri bi morali imati visoku stručnu spremnu.

Upravo navedena obveza za trenere, po mišljenju Biserke Perman (SDP), uništit će škole te male, amaterske klubove koji neće moći svojim trenerima platiti doškolovanje. Prigovorila je i da zakon služi za poništavanje dugova nogometnih klubova, da ne rješava pitanja zdravstvene zaštite športaša, mirovinskog osiguranja te stipendiranja.

Klub SDP-a jedini je koji je večeras sudjelovao u raspravi budući da je Sabor prekinuo zasjedanje, a raspravu o Zakonu o športu nastavlja sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙