FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peru u nedjelju bira predsjednika između dvojice ljevičara

ZAGREB/LIMA, 2. lipnja 2006. (Hina) - Peruanci u nedjelju u drugome krugu biraju predsjednika koji će idućih pet godina voditi tu južnoameričku zemlju s 28 milijuna stanovnika, drugog svjetskog proizvođača kokaina koji je zadnjih godina imao dobar gospodarski rast ali i visoku nezaposlenost te gotovo polovicu stanovništva ispod crte siromaštva.
ZAGREB/LIMA, 2. lipnja 2006. (Hina) - Peruanci u nedjelju u drugome krugu biraju predsjednika koji će idućih pet godina voditi tu južnoameričku zemlju s 28 milijuna stanovnika, drugog svjetskog proizvođača kokaina koji je zadnjih godina imao dobar gospodarski rast ali i visoku nezaposlenost te gotovo polovicu stanovništva ispod crte siromaštva.

Oko 16,5 milijuna Peruanaca s pravom glasa bira između dvojice kandidata ljevice što znači da će i Peru, kao i niz drugih latinoameričkih zemalja, skrenuti ulijevo.

U prvome krugu 9. travnja izabrano je 120 zastupnika jednodomnog Kongresa, a pobjednik nedjeljnih predsjedničkih izbora, koji dužnost preuzima 28. srpnja (Dan neovisnosti) treba imenovati premijera koji će sastaviti vlada.

Iako obojica s ljevice, dvojica kandidata se razlikuju jer Alan Garcia zastupa lijevi centar a njegov protivnik Ollanta Humala snažnije promjene, bliže po stilu njegovu savezniku, kontroverznom venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu.

Peru je zadnjih godina imao jedan od najboljih gospodarskih rasta u Južnoj Americi i oba kandidata obećavaju nastaviti razboritu fiskalnu politiku aktualne vlade Alejandra Toleda. No, analitičarka Sally Bowen, koju citira BBC, drži da je stvarni gospodarski motor Perua bilo ubrizgavanje tisuća milijuna dolara stranog kapitala u eksploataciju prirodnih bogatstava zemlje: plina i zlata.

Unatoč rastu gotovo polovica stanovništva još živi ispod crte granice siromaštva, a nezaposlenost je velika. Gotovo četvrtina stanovništva nema pristup zdravstvenoj skrbi, mnogi ni obrazovanju te je i to prioritet kao i izgradnja infrastrukture kako bi ruralna područja dobila pitku vodu i prometnice.

Velika korupcija u politici i sudstvu pridonosi nevoljama, a hrani je i rastuća trgovina drogom. Peru je drugi svjetski proizvođač kokaina (iza Kolumbije) i vjeruje se da su krijumčari povezani s pobunjenim maoistima skupine Sendero Luminoso.

Humala je najavio reviziju ugovora stranih tvrtki kojima želi nametnuti dodatne poreze za eksploataciju rudnih bogatstava, a obećao je i nacionalizaciju rudnika.

Garciju smatraju zagovornikom slobodnog tržišta, no njegov zadnji predsjednički mandat (1985-1990.) obilježila je visoka inflacija, akcije oružanih skupina i neplaćanje velikog vanjskog duga. Zato mu neki Peruanci ne vjeruju kada kaže da je naučio iz pogrešaka, a ni strani bankari neće mu naslijepo odobriti nove zajmove.

Garcia je umjeren i svjestan da Peru treba strana ulaganja no i on će tražiti da strane tvrtke plate više poreza te analitičari zaključuju da će u svakom slučaju biti više pritiska na strance što će promijeniti razinu stranih ulaganja.

Obojica kandidata odbacuju Sporazum o slobodnoj trgovini što ga je u travnju peruanska vlada potpisala sa Sjedinjenim Državama, ali koji još nije ratificiran u parlamentu. No, Garcia o tom dokumentu želi pregovarati ponovo, a Humala ga potpuno odbacuje i svrstava se uz bok latinoameričkih zemalja koje žele biti manje ovisne o SAD-u, prema prijedlogu Huga Chaveza.

Obojica također obećavaju nastaviti rast i dokinuti siromaštvo većim socijalnim izdvajanjem iako nije jasno kojim novcem to kane ostvariti. BBC zaključuje da će budući predsjednik morati naći ravnotežu između toga kako pomoći narodu da lakše živi i privlačenja stranih ulaganja želi li nastaviti gospodarski rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙