FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neraspoređenim policajcima prekršena ustavna prava

ZAGREB, 1. lipnja 2006. (Hina) - Ustavni sud usvojio je tužbu bivšeg policajca koji je preustrojem MUP-a 2001. prvo stavljen na raspolaganje Vladi, a potom ostao i bez posla, pa će o njegovom slučaju ponovno odlučivati Upravni sud.
ZAGREB, 1. lipnja 2006. (Hina) - Ustavni sud usvojio je tužbu bivšeg policajca koji je preustrojem MUP-a 2001. prvo stavljen na raspolaganje Vladi, a potom ostao i bez posla, pa će o njegovom slučaju ponovno odlučivati Upravni sud.

Osim usvajanja ustavne tužbe bivšeg policajca Josipa Katića iz Mateškog sela, ustavni suci su u slučaju dvojice njegovih bivših kolega utvrdili da su im MUP-ovim rješenjima i presudama Upravnog suda prekršena ustavna prava.

Uz dva glasa protiv ukinute su dvije presude Upravnog suda kojima je Katiću odbijena žalba na rješenje MUP-a. On je tim rješenjem stavljen na raspolaganje Vladi te nekoliko mjeseci kasnije ostao bez posla u državnoj službi. O njegovom će slučaju ponovno odlučivati Upravni sud.

U slučaju Ratka Bakovića iz Banjevaca, koji je nakon stavljanja na raspolaganje Vladi vraćen na radno mjesto u policiju, ustavni suci su samo utvrdili da mu je u razdoblju dok je bio neraspoređen povrijeđeno ustavno pravo na jednakost pred zakonom i na sudsku kontrolu zakonitosti pojedinačnih akata upravnih vlasti.

Isto je utvrđeno i u slučaju bivšeg policajca Marijana Lucijanića iz Karlovca koji je osporavao rješenje MUP-a o stavljanju na raspolaganje, ali ne i o prestanku državne službe.

Sudac izvjestitelj Ivan Mrkonjić i sudac Željko Potočnjak istaknuli su da je riječ o važnim odlukama jer je njima ukazano na zlouporabu odredbe o stavljanju na raspolaganje Vladi iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Potočnjak je istaknuo da su MUP-ova rješenja neustavna jer je, uz odluku o stavljaju na raspolaganje do određenog datuma, u istom rješenju naveden i datum kada policajcu prestaje služba. Tako je MUP, po njegovoj ocjeni, otvoreno iskazao namjeru da policajci ostanu bez posla u državnoj službi. On smatra da su time policajci u nepovoljnijem položaju od ostalih zaposlenika u Hrvatskoj koje su poslodavci po zakonu dužni pokušati zbrinuti.

Ustvrdio je i da se nije vodilo računa o Zakonu o radu, koji propisuje da prilikom otkaza poslodavac mora sagledati socijalni status zaposlenika te da u MUP-ovim rješenjima nisu navedeni razlozi i kriteriji za otpuštanja.

Suprotnog stava bila je sutkinja Agata Račan koja je ustvrdila da je preustroj u MUP-u proveden u skladu sa zakonom te da nema govora o zlouporabi odredbe o stavljanju na raspolaganje jer su neraspoređeni policajci bili tehnološki višak.

"Svi su uredno primili otpremninu i onda uredno tužili državu", kazala je, ustvrdivši kako po usvojenoj odluci Ustavnog suda proizlazi da u državnoj službi ne može biti tehnološkog viška. Njenom glasu protiv odluke pridružio se Ivan Matija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙