FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 31. svibnja 2006. godine

ZAGREB, 31. svibnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 31. svibnja 2006. godine
ZAGREB, 31. svibnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 31. svibnja 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 11.094,43 -

Tokyo/NIKKEI 15.467,33 15.859,45

London/FTSE-100 5.699,50 5.652,00

Frankfurt/DAX 30 5.660,66 5.622,43

--------------------------------------------------

Skupa nafta i razočaravajuće izvješće o prometu najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Mart u utorak je na američkim burzama potaknulo zabrinutosti oko potencijalnog usporavanja rasta osobne potrošnje, rezultiravši oštrim spuštanjem cijena dionica.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 1,6 posto, na 11.094 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je za više od dva posto, na 2.164 boda.

Wal-Mart je optužio visoke cijene benzina i rastuće komunalne troškove za usporavanje potrošnje svojih klijenata u svibnju. Njegova dionica potonula je 2,7 posto, ponajviše doprinijevši korekciji Dow Jones indeksa.

Ulagače također zabrinjava da bi klizanje tečaja dolara moglo potpiriti inflaciju obzirom da takav trend povećava troškove uvezene robe. Tečaj dolara zabilježio je u utorak najveći jednodnevni gubitak u proteklih šest mjeseci prema nizu međunarodnih valuta nakon izvješća o padu povjerenja potrošača u SAD-u u svibnju na najnižu razinu u zadnja tri mjeseca.

"Postoje zabrinutosti da bi usporavanje prometa u Wal-Martu moglo utjecati na čitavo gospodarstvo. Povrh toga, i podatak o povjerenju potrošača je pomalo razočarao", izjavio je Evan Olsen, čelnik trgovine dionicama pri Stephensu.

Među većim gubitnicama ističe se i dionica General Motorsa, potonuvši 5,4 posto, nakon što je Deutsche Bank snizio investicijski rejting za dionice tog američkog proizvođača vozila.

Skok cijena sirove nafte za 66 centi, na 72 dolara za barel, također je pritisnuo raspoloženje ulagača. Čak su i dionice naftnih kompanija, poput Exxon Mobila potonule.

Na europskim burzama cijene dionica pretrpjele su također oštre korekcije zbog neizvjesnosti oko kretanja kamatnih stopa, pri čemu su se najviše prodavale financijske dionice. Londonski Ftse indeks spustio se 2,4 posto, na 5.652 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 2,3 posto, na 5.622 boda.

Cijene europskih dionica porasle su u srijedu, predvođene onima telekomunikacijskih kompanija i osiguravateljskih kuća koje su zasjenile klizanje cijena dionica rudarskih kompanija.

Tako je londonski burzovni indeks Ftse porastao za 0,84 posto na 5.699 bodova dok je frankfurtski Dax zabilježio rast za 0,68 posto na 5.660 bodova.

"Postoji mogućnost da se iz tržišta istisne još veća dobit. Još postoji rizik od pada cijena ali ulagači istodobno uviđaju da su neke dionice privlačne", naglasio je Michael Hughes iz Baring Asset Managementa.

Rast cijena dionica telekomunikacijskih kompanija predvodio je France Telecom, čija je dionica poskupjela za 3,3 posto. Slijedila je španjolska TeliaSonera s rastom vrijednosti dionice za 2,8 posto i britanski div Vodafone vrijednost čije je dionice porasla za 1,9 posto dan nakon što je odlučio dioničarima isplatiti povećanu dividendu.

Među dobitnicama bile su i dionice osiguravateljskih kuća, pa je britanski Friends Provident zabilježio rast za tri posto nakon što je Credit Suisse prepravio naviše svoju preporuku o njegovim dionicama. Poskupjela je i dionica britanske Avive, za 1,6 posto, i ona Prudentiala, za 1,7 posto.

Porasle su i cijene dionica u bankovnom sektoru, pa je Barclayseva poskupjela za tri a ona Capitalie za 2,6 posto.

Belgijska Dexia zakočila je pak trend rasta vrijednosti dionica u bankovnom sektoru. Njezina dionica pojeftinila je jedan posto nakon objave da će za 2,44 milijardi dolara kupiti 75-postotni udio u turskoj Denizbank.

Među gubitnicama predvodile su dionice rudarskih kompanija i proizvođača bakra koje je za sobom povukao pad cijena te kovine. Tako su dionice BHP Billitona i Rio Tinta pojeftinile po jedan posto.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2867 1,2903 1,2843

USD/JPY 111,91 112,38 111,46

GBP/USD 1,8778 1,8855 1,8763

USD/CHF 1,2110 1,2136 1,2071

-------------------------------------------------

Tečaj dolara stabilizirao se u srijedu na deviznim tržištima nakon golemih gubitaka zabilježenih dan ranije izazvanih viješću o nasljedniku američkog ministra financija Johna Snowa.

Dolar je blago ojačao prema euru, kojim se trguje po 1,2867 dolara, a stabilizirao se i prema jenu, na 111,9 jena za dolar nakon snažnog pada od dana ranije.

Američka valuta u utorak je zabilježila najveći jednodnevni gubitak prema košarici međunarodnih valuta od početka siječnja nakon što je američki predsjednik George W. Bush imenovao predsjednika Goldmana Sachsa Henryja Paulsona nasljednikom ministra financija Snowa.

Jen je, s druge strane, nakratko ojačao nakon što je kineska središnja banka potvrdila svoju predanost produbljivanju reforme valutnog tržišta i povećanju fleksibilnosti svoje nacionalne valute, juana.

"Tržište trenutno nema snage dodatno zadavati udarce dolaru. Vijesti iz Kine su važne no njihov utjecaj će se osjetiti u dužem roku", kazao je Tony Norfield, čelnik odjela analize valutnih tržišta pir ABN Amro.

U svojem izvješću o monetarnoj politici za prvo tromjesečje Narodna banka Kine objavila je da će ustrajati na nastojanjima postizanja pune konvertibilnosti kineskog juana.

Od značajnijih izmjena tečajeva pod utjecajem oštrog slabljenja dolara izdvaja se kanadska valuta koja je zabilježila najvišu razinu u zadnjih 28 godina, dosegnuvši 1,0932 kanadskih dolara za jedan američki.

Novi fokus tržišta bit će najnoviji gospodarski podaci iz SAD-a, koji se očekuju do kraja dana, među kojima i onaj o indeksu aktivnosti u proizvodnji na američkom Srednjem zapadu te zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed. Središnja banka ponovno će se pratiti s velikom pozornošću u potrazi za informacijama o mogućem povećanju kamatnih stopa u lipnju na 5,25 posto ili predahu u ciklusu zaoštravanja monetarne politike.

Od ostalih svjetskih valuta funta je blago ojačala u odnosu na dolar, na 1,8778 dolara, a na dobitku je bio i švicarski franak, koji je stajao 1,211 franaka za dolar.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

31.05. USLIB 5,07 5,11 5,23 5,32

31.05. EULIB 2,63 2,79 2,92 3,08

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙