FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom: za dizanje cijena plina Ukrajini treba kriviti središnju Aziju

SNKT PETERSBURG, 30. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski monopolist industrije plina Gazprom u utorak je upozorio da bi se Ukrajina mogla naći suočena s još jednim porastom cijena ruskog plina u drugoj polovini godine, u slučaju da izvoznici plina iz središnje Azije povise svoje cijene plina.
SNKT PETERSBURG, 30. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski monopolist industrije plina Gazprom u utorak je upozorio da bi se Ukrajina mogla naći suočena s još jednim porastom cijena ruskog plina u drugoj polovini godine, u slučaju da izvoznici plina iz središnje Azije povise svoje cijene plina.

Gazprom je šokirao Europu početkom ove godine, kada je nakratko prekinuo isporuke plina Ukrajini, glavnoj tranzitnoj ruti ruskih sirovina prema Europi. Takva tvrdolinijaška taktika, primijenjena upravo za vrijeme jedne od najhladnijih ikada zabilježenih zima, prisilila je Ukrajinu da prihvati udvostručenje cijene koju plaća za svoju opskrbu energentima.

Prema šestomjesečnom sporazumu s Gazpromom, Ukrajina plaća prosječno 95 dolara za tisuću kubičnih metara plina, što je još daleko niže od zapadnoeuropskih cijena od oko 230-250 dolara. Opskrba Ukrajine obuhvaća ruski plin po cijeni od 200 dolara, te znatno veću količinu plina iz središnje Azije po znatno nižim cijenama, tako da prosječna cijena koju Ukrajina plaća iznosi 95 dolara.

"Možda će oni podići svoju cijenu, možda će uvjeti ostati isti, to ovisi o puno čimbenika", kazao je Sergej Yemelyanov, zamjenik čelnika izvoznog ogranka Gazproma, Gazexporta. "Trenutno imamo dogovorenu cijenu s Uzbekistanom, Kazahstanom i Turkmenistanom. Ako cijene ostanu na istim razinama, neće imati smisla mijenjati uvjete. Za jedno mjesec dana znat će se da li će cijene ostati iste ili ćemo ih iz nekog razloga morati revidirati", kazao je.

Kako Gazprom kontrolira vodeće izvozne linije, srednjoazijske države ne mogu određivati uvjete na način na koji to može ta ruska kompanija. Turkmenistan, koji osim ruskog plinovoda nema drugih važnih izvoznih mogućnosti, zaprijetio je stoga podizanjem cijene plina koji prodaje Gazpromu s oko 50 dolara za tisuću kubičnih metara na 100 dolara.

Postojeći ugovor između Gazproma i ukrajinskog Naftogaz Ukrainy ističe krajem lipnja, te Ukrajina - čije je gospodarstvo uvelike ovisi o plinu - želi izbjeći još jedno povećanje cijene od 1. srpnja.

Gazprom je opetovano upozoravao kako planira podići cijenu Ukrajini. Zamjenik izvršnog direktora te kompanije Aleksander Ryazanom upozorio je da bi više cijene koje Ukrajina plaća za kazahstanski plin mogle značiti rast cijene na oko 130 dolara za krajnje korisnike u Ukrajini. Rusija je, naime, pristala kupovati kazahstanski plin za 140 dolara za tisuću kubičnih metara od 1. srpnja, što je gotovo trostruko više u odnosu na trenutni iznos.

Također, po pisanju ruskog dnevnika Kommmersanta, nakon što je povećao cijene Litvi i Moldaviji, Gazprom je i Bjelorusiji predložio da od 2007. kupuje ruski plin po cijeni od 200 američkih dolara za tisuću prostornih metara, umjesto sadašnjih 46,6 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙