FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za četvrtak, 25. svibnja

ZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) - Najava važnijih događaja za četvrtak, 25. svibnja, koje ćemo popratiti fotografijama.
ZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) - Najava važnijih događaja za četvrtak, 25. svibnja, koje ćemo popratiti fotografijama.

ZAGREB - Hrvatski sabor u nastavku 20. sjednice današnje zasjedanje započinje raspravom o Vladinu prijedlogu zakona o zaštiti životinja, po kojem bi se zabranila uporaba životinja u cirkuskim predstavama. Životinje će se, po zakonskom prijedlogu, smjeti zaklati samo ako se prije klanja omame, osim peradi i kunića u kućanstvu. Pooštravaju se uvjeti prijevoza živih životinja, zahtijeva se veća odgovornost prijevoznika te da odmorišta za životinje ispune određene uvjete i budu upisana u registar. Zabranjuju se tzv. ritualna klanja, primjerice, odsijecanje glave ili drugih dijelova životinje. Da bi se životinje što bolje zaštitile, zakon predviđa osnivanje etičkoga povjerenstva i povjerenstva za zaštitu životinja. Propisane su i vrlo visoke kazne za prekršitelje - od 10.000 do 100.000 kuna, a ponavljačima prekršaja moći će se zabraniti i obavljanje djelatnosti. (zgrada Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka 6 u 9,30 sati).

ZAGREB - Vlada će se na redovitoj sjednici posebnom izjavom očitovati o referendumu u Crnoj Gori na kojemu se većina građana opredjelila za samostalnost te države. Predložit će i donošenje zakona o obrazovanju odraslih koji bi trebao sustavno povećati broj građana uključenih u cjeloživotno učenje te promijeniti obrazovnu razinu i strukturu odraslog stanovništva koje su sada neodgovarajuće, a o čemu svjedoče i podaci iz popisa stanovništva iz 2001. godine. Podatak o 2,86 posto odraslih bez ikakve škole nije bitno različit od drugih europskih zemalja, ali zabrinjava podatak o gotovo 16 posto odraslih bez završene osnovne škole, što je neizostavni uvjet za srednju školu i stjecanje javno priznatog obrazovanja. (zgrada Vlade, Trg sv. Marka 2 u 11 sati).

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bit će nazočan otvaranju Trećeg kongresa medicinskih sestara. Kongres s međunarodnim sudjelovanjem organizira Hrvatska udruga medicinskih sestara na temu "Znanje, vođenje, upravljanje" (hotel Panorama u 9 sati).

ZAGREB - Klub zastupnika HSP-a održat će konferenciju za novinare o hitnoj pomoći na autocesti te HSP-ovim zakonskim inicijativama (zgrada Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka 6 u 12 sati).

ZAGREB - Predstavljanje dviju knjiga eseja Višnje Machiedo "Drugi život" i "Putovima i prečacima" (Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7 u 12 sati).

ZAGREB - Konferencija "Novi izazovi poljoprivrede i utjecaj na edukativne programe (agronomski fakultet u 13,30 sati).

ZAGREB - Otvaranje prve posmrtne retrospektive slikara Ive Kaline (1925.-1995.). Kalina, jedan od začetnika apstrakcije i jedan od prvih enformelista u Hrvatskoj, slikarstvo je diplomirao u Zagrebu 1950. u klasi Jerolima Miše, a specijalizirao kod Đure Tiljka. Bio je član umjetničke grupe Mart, koju je utemeljio Krsto Hegedušić. Najveći dio života Kalina je proveo u Opatiji, izvan velikih središta, pa je njegovo djelo manje poznato javnosti, rekao je autor izložbe Berislav Valušek. Na zagrebačkoj izložbi bit će izloženo stotinjak kolaža, kaligrafija, apstrakcija, portreta, aktova, pejzaža i veduta (Umjetnički paviljon, Tomislavov trg 22 u 20 sati).

SPLIT - Početak trodnevne manifestacije Britanski dani u Splitu u organizaciji britanskog Veleposlanstva i grada Splita. Manifestacija počinje nastupom škotskih gajdaša (na Rivi u 9,50 sati). Cilj manifestacije je zbližavanje i promidžba veza između dvije zemlje. Trodnevni program sastoji se od niza događanja, poput seminara, izložaba, kviza i sportskih natjecanja, a sve će završiti 27. svibnja cjelovečernim DJ partyjem.

Dežurni na desku FaH-a:

Prijepodne - Hrvoje Krstičević

Poslijepodne - Uroš Andrić

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙