FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 23. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

SPLIT - Mještani Srinjina jučer su ponovno blokirali kamenolom tvrtke Konstruktor u tom mjestu, jer, kako je izjavio predsjednik Mjesnog odbora Jurica Čović, smatraju kako taj kamenolom radi potpuno bespravno i protuzakonito. Odluku o blokadi kamenoloma donijeli su mještani na nedavno održanom zboru građana, rekao je Čović. U blokadi se okupilo oko 150 mještana tog splitskog prigradskog naselja, a najavili su i kako će ulaz kamionima u kamenolom blokirati i idućih dana "sve dok se ne udovolji njihovu zahtjevu", odnosno, zatvori kamenolom. Iste su zahtjeve iznijeli i u srpnju 2004. godine kada su prosvjedovali na sličan način, a u međuvremenu je i Grad Split donio niz propisa kojima je, u konačnici, rad kamenoloma trebao prestati 2010. godine, podsjetio je.

ZAGREB - Ulogom Sulejmana u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinjski u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, glazbeni umjetnik Dinko Lupi sinoć je proslavio 40 godina umjetničkog djelovanja. Dinko Lupi studij pjevanja završio je u Sarajevu, a dugi niz godina bio je nacionalni prvak opere riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc. Čest je gost opere zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta osobito u tumačenju Sulejmana u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinjski. Umirovljeni nacionalni prvak riječke Opere u dugom umjetničkom radu ostvario je veliki broj uloga, posebice u Verdijevim operama, također tumačeći i uloge u djelima velikih majstora poput Rossinija, Smetane, a posebno hrvatskih autora.

VUKOVAR - Najboljom predstavom na 13. festivalu glumca koji je sinoć završio u Vukovaru, proglašena je "Vrata do" po motivima pripovjetke "Jedanaest uboda" Svjetlana Lacka Vidulića u režiji Rene Medvešeka i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Nagrada za najbolje glumce dodijeljena je Borisu Svrtanu za ulogu Cigana u predstavi "Ptičice" Filipa Šovagovića u režiji Ozrena Prohića i izvedbi Dramskog kazališta Gavella Zagreb i Mirku Soldanu za ulogu Angela u predstavi "Zločin na kozjem otoku" Uga Bettia u režiji Damira Zlatara Freya i izvedbi talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Najboljim glumicama na 13. festivalu glumca proglašene su Andreja Blagojević za ulogu Agate u "Zločinu na kozjem otoku" talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Tatjana Bertok-Zupković za ulogu Desdemone u istoimenoj predstavi Paule Vogel u režiji Renea Maurina u izvedbi HNK Osijek.

OMIŠ - U Omišu su sinoć okruglim stolom naslovljenim "Poezija čuđenja" počeli Drugi dani Josipa Pupačića u spomen na 35. obljetnicu smrti toga hrvatskog pjesnika rođenog u Slimenu pokraj Omiša 1928. godine. Dani Josipa Pupačića pjesničko su kulturna manifestacija koju organiziraju Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" iz Splita, Grad Omiš, O.Š. Josipa Pupačića iz Omiša te Mjesni odbor njegova rodnog Slimena. U okruglom stolu sudjelovali su hrvatski književnici i pjesnici Josip Lisac, Drago Šimundža, Enes Kišević te mlada omiška pjesnikinja Branka Mlinar. Podsjetili su na život i djelo prerano preminulog velikana hrvatske poezije koji je za sobom, do tragične smrti u zrakoplovnoj nesreći na Krku 1971. godine, u kojoj su poginule i njegova supruga i kći, ostavio niz antologijskih stihova u zbirkama Cvijet izvan sebe (1958.), Kiše pjevaju nad jablanima, Mladići, Oporuka, Ustoličenje, te posthumno objavljenih Moj križ svejedno gori i Uspravan hod (1971.).

ZAGREB - Knjiga Stuarta Sima "Svijet fundamentalizma - Novo mračno doba dogme" predstavljena je jučer u zagrebačkoj knjižari Profil megastore. O autoru je govorila urednica Vlatka Lamot-Lajšić, a o fundamentalizmu predavanje je održao autor knjige Stuart Sim. "Fundamentalizam nije samo značajka religijske svijesti", napomenuo je Sim, dodavši kako ga se ne može usko svoditi ni na njegovu islamsku inačicu. "Fundamentalizam može biti i gospodarski, politički, nacionalistički i ekološki", dodao je. Ocijenio je kako sve fundamentalizme karakterizira netolerantnost, autoritarnost i nasljedovanje. Kad se religijski fundamentalizam pretvori u politički, riječ je o očajničkoj politici, rekao je, ustvrdivši kako onda poprima elemente terorizma.

ZAGREB - Prvi istočnoeuropski Pride - "Internacionala Pride 2006. - Živjeti slobodno" - održat će se u Zagrebu od 22. do 25. lipnja 2006., a u njegovu će sklopu 24. lipnja na Zrinjevcu biti priređena "parada ponosa". Organizacijski odbor u jučerašnjem priopćenju najavljuje taj prvi regionalni Pride i navodi da je riječ o događaju koji će peti put u Zagrebu okupiti lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe. Podsjeća se da od zemalja u užoj istočnoeuropskoj regiji jedino Slovenija i Hrvatska imaju tradiciju održavanja takvih priredaba te da je pokušaj održavanja "povorke ponosa" 2001. u Beogradu završio napadom na povorku i policiju. Zato će ovogodišnji Pride okupiti predstavnike i predstavnice istočnoeuropskih zemalja u kojima iz sociopolitičkih razloga nije moguće prirediti takve događaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙