FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati
ZAGREB, 22. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Nacionalnog vijeća za konkurentnost i izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a tema susreta je bio razvojno-strategijski dokument Hrvatske, odnosno Strateški okvir za razvoj Hrvatske 2006.-2013., priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika. Predstavnici Nacionalnog vijeća za konkurentnost i HUP-a predstavili su predsjedniku Republike svoje poglede na taj razvojni dokument. Osnovna namjera tog konzultativnog sastanka bilo je upoznavanje s ključnim aspektima spomenutog dokumenta i pogledima hrvatskih gospodarstvenika na pokretanje gospodarskog razvoja i očuvanja i učvršćivanja socijalne kohezije hrvatskog društva u budućem razdoblju.

ZADAR - Na Općinskom sudu u Zadru danas će početi razmatranje tužbi koje su mađarski državljani, vlasnici srušenih bespravnih objekata na Viru, podigli krajem prošloga tjedna protiv Republike Hrvatske tražeći da se akcija rušenja proglasi nezakonitom i da se zaustavi daljnje rušenje. Po riječima predsjednika Općinskoga suda u Zadru Marijana Bitange, odluke po tim tužbama bit će donesene u idućih nekoliko dana, a danas će se održati samo radni kolegij radi ujednačene prakse, kako se ne bi dogodili različiti pristupi u sličnim predmetima. O pet mađarskih tužbi neće odlučivati samo jedan sudac, nego više njih, što znači da će predmeti biti dodijeljeni različitim sucima.

ZAGREB - Zagrebačka policija danas je najavila da će snimati norijadu, tradicionalnu uličnu povorku i proslavu maturanata, koja će se održati u srijedu, 24. svibnja. U policiji kažu da će norijadu snimati jer je prošlih godina zabilježeno oštećenje imovine i narušavanje javnog reda i mira. Svi sudionici proslave Dana zagrebačkih maturanata koji će činiti kažnjiva djela, narušavati javni red i mir, vrijeđati javni moral ili ugrožavati sigurnost građana i imovine, biti će sankcionirani sukladno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o javnom okupljanju, najavljuju iz policije.

VINKOVCI - Djelatnici vukovarsko-srijemske policije uhitili su M.B. (54) i Ž.O. (52) iz Sotina, osumnjičene da su u tom vukovarskom prigradskom naselju tijekom 1991. i 1992. u vrijeme srpske okupacije počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, potvrdio je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Janić. Prema Janićevim riječima, M.B. i Ž.O. uhićeni su 17. svibnja na temelju naloga Županijskog suda u Vukovaru, a nakon uhićenja prepraćeni su u zatvor u Osijeku. Dio su skupine do ukupno 17 osoba čija se imena nalaze na optužnici koju je zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Sotinu nedavno podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

RIJEK - Operacijska nadzorna vježba - napuštanje broda, gašenje požara na brodu s ozlijeđenom osobom, spašavanje čovjeka iz mora te sprječavanje širenja onečišćenja mora - održana je danas na Jadrolinijinu brodu "Marko Polo" u riječkoj luci. Vježbu je u suradnji s riječkom Lučkom kapetanijom i Upravom za sigurnost plovidbe i zaštitu mora provela posada od 65 pomorca na putničkom brodu "Marko Polo", uz Gat Karoline Riječke. Vježbu su promatrali i u njoj sudjelovali učenici Pomorske škole u Bakru te studenti riječkog Pomorskog fakulteta.

ZAGREB - Hrvatsko filološko društvo u svojoj biblioteci Književna smotra objavilo je knjigu njemačkog slavista Reinharda Lauera "Okviri hrvatske književnosti - Kroatističke studije". Urednica knjige Irena Lukšić izvijestila je kako knjiga problematizira različite aspekte hrvatskoga književnog života od ilirizma do naših dana. "Knjiga je važan prinos proučavanju hrvatske književnosti novijeg vremena jer joj pridaje europsko značenje i veličinu", ocijenila je. Reinhard Lauer (1935.) jedan je od najpoznatijih njemačkih slavista. Radio je kao profesor slavistike u Goettingenu. Redoviti je član Goettingenske akademije znanosti i dopisni član HAZU.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva slaba potresa s epicentrima kod Novog Vinodolskog, 41 kilometar jugoistočno od Rijeke, priopćeno je jutros. Prvi je bio u sinoć u 23,17 sati magnitude 2 po Richteru, a drugi u 23,48 sati magnitude 2.2 po Richteru. Oba potresa osjetila su se u epicentralnom području intenzitetom od III stupnja Mercalli -Cancani -Siebergove ljestvice. Potres su osjetili stanovnici Novog Vinodolskog. S obzirom na jačinu potres nije mogao uzročiti materijalne štete, priopćila je jutros Seizmološka služba RH pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙