FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 21. svibnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 21. svibnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

PODGORICA - Na referendumu o neovisnosti Crne Gore do 17 sati glasovalo je 75 posto upisanih birača, objavila je nevladina udruga Centar za demokratsku tranziciju. U unionističkom bloku, koji je za zajedničku državu sa Srbijom, ocjenjuju da rekordan odziv birača ide njima u prilog i očekuju da će do 21 sat, kad se zatvaraju birališta, odziv birača iznositi dosad nezapamćenih 90 posto. U bloku suverenista svjesni su da će uz tako velik odziv birača teško biti osvojiti 55 posto glasova koliko je Europska unija propisala za priznavanje rezultata referenduma. Među suverenistima vlada oprez u prognozama ishoda referenduma i svi s nestrpljenjem očekuju prve neslužbene projekcije rezultata koji će biti objavljeni odmah nakon 21 sat. Predsjednik Republičke referendumske komisije, slovački diplomat František Lipka koji svaka dva sata održava konferencije za novinare, ocjenjuje da referendum protječe mirno, u skladu sa zakonskom procedurom.

SARAJEVO - Sudionici Paneuropske konferencije o planiranju mineralnih sirovina i infrastrukture koja je od 18. do 20. svibnja održana u Sarajevu usvojili su zaključak po kojemu Bosna i Hercegovina treba prekinuti sve pregovore s Hrvatskom o gradnji mosta kopno-Pelješac dok se ne utvrdi i ratificira granična crta između dvije države na moru kod Neuma, pripćeno je u nedjelju. U priopćenju tajništva konferencije Paneuropske konferencije o planiranju mineralnih sirovina i infrastrukture dostavljenom medijima u Sarajevu stoji kako su stručnjaci iz niza europskih zemalja s područja prometnog planiranja okupljeni na dvodnevnom zasjedanju u glavnom gradu BiH suglasni da ta zemlja treba što prije izraditi elaborat o razgraničenju na moru s Hrvatskom prema važećoj Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima mora. Vlastima BiH dana je preporuka da što prije donesu strategiju razvitka Neuma a time i svoje pomorske orijentacije.

WASHINGTON - Iran bi za nekoliko mjeseci mogao ovladati nuklearnom tehnologijom koja će mu omogućiti da proizvede nuklearnu bombu, izjavio je u nedjelju izraelski premijer Ehud Olmert za televiziju CNN. Olmert je kazao da nije pitanje kada će Iran tehnički posjedovati nuklearnu bombu, "već kada će prijeći tehnološku crtu koja će im omogućiti da imaju bombu za neko vrijeme, šest do osam mjeseci". Prema njegovim riječima, tehnološki prag je bliže nego što su to bili predvidjeli, jer su Iranci "već ozbiljno počeli obogaćivati uran".

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u nedjelju da se Iranu ne nude nikakva sigurnosna jamstva da prekine obogaćivanje urana. Dodala je da Iran mora donijeti odluku, bilo u smislu sankcija i poteza međunarodne zajednice, bilo radi rješavanja civilnih nuklearnih problema.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush pozdravio je u nedjelju formiranje nove iračke vlade i obećao nastavak potpore Sjedinjenih Država Iraku u izgradnji demokracije. On je kazao kako inauguracija vlade premijera Nourija al-Malikija otvara novo poglavlje u odnosima između Iraka i Sjedinjenih Država koje već više od tri godine okupiraju tu zemlju. Sjedinjene Države se nadaju kako će nova iračka vlada uspjeti stabilizirati zemlju i primiriti nasilje te tako otvoriti put za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

NIKOZIJA - Koalicija na vlasti ciparskog predsjednika Tassosa Papandopulosa vodi na parlamentarnim izborima koji se u nedjelju održavaju na Cipru, javlja javna televizija pozivajući se na izlazne ankete. Predsjednička stranka desnog centra (Diko), organizator kampanje protiv UN-ova plana ujedinjenja otoka 2004., dobila je 17,5 posto glasova, dok komunistička stranka Akel, najveća stranka u koaliciji na vlasti, ima 32,7 posto, prema anketi. Desna oporbena stranka Disy dobila je isto 32,7 posto.

KUVAJT - Kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, u nedjelju je objavio odluku o raspuštanju parlamenta u toj zemlji i o sazivanju prijevremenih izbora, javlja državna televizija. Prijevremeni izbori održat će se 29. lipnja, umjesto u 2007. Emir je odluku o raspuštanju parlamenta donio kako bi izvukao zemlju iz političke krize u koju je zapala zbog prijeporne izborne reforme u svezi sa smanjenjem broja izbornih okruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙