FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 21. svibnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

PODGORICA - Odaziv birača na referendumu o državnom statusu je do sada nezabilježen u Crnoj Gori, a do 13.00 sati glasalo je više od 50 posto birača, priopćila je nevladina organizacija Centar za monitoring. Prema priopćenju Centra, do 13 sati na referendumu je glasalo 51,8 posto glasačkog tijela koji broji otprilike 485.000 ljudi. Službeni podaci koje je iznio predsjednik Referendumske komisije Frančisek Lipka nešto su niži. Prema njima je do 11 sati glasalo 27 posto građana. Lipka je priopćio da glasanje protiče bez većih problema u skladu sa Zakonom o referendumu. Politički predvodnici dviju suprotstavljenih struja na crnogorskom referendumu, unionista i suverenisti, izjavili su i jedni i drugi kako očekuju pobjedu na referendumu.

BERLIN - Ulazak Rumunjske i Bugarske u Europsku uniju 2007. godine je "skandal i strahovita farsa", jer te dvije zemlje moraju još jako mnogo napraviti prije nego što se smiju pridružiti europskoj 25-orici, izjavio je bivši njemački predsjednik Roman Herzog u razgovoru za novi broj tjednika Focusa koji izlazi u ponedjeljak. Herzog (72), koji je bio predsjednikom Njemačke od 1994. do 1999., u razgovoru se upitao čemu postavljati kriterije za ulazak u Uniju "ako vas ništa ne prisiljava da ih poštujete" i založio se za to da Bugarska i Rumunjska u EU uđu "tek kad uvjeti budu ispunjeni". Previše popustljivo ponašanje prema tim dvjema zemljama, tvrdi Herzog, pojačava prezir građana prema EU i jedan je od razloga koji su doveli do neuspjeha referenduma o Europskom ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj u proljeće 2005.

BAGDAD - Novi irački premijer Nuri al-Maliki na prvome je sastanku svoje vlade u nedjelju najavio upotrebu "maksimalne sile protiv terorizma", a istoga je dana u trima bombaškim napadima u Bagdadu ubijeno najmanje 19 ljudi. Premijer je najavio borbu protiv oružanih skupina koje postoje paralelno sa središnjim oružanim snagama. Al-Maliki je na tome sastanku zatražio i kontrolu trošenja i obećao pružiti i vlastiti primjer.

BAGDAD - Najmanje 13 ljudi je poginulo u eksploziji bombe u nedjelju u krcatom bagdadskom restoranu u koji često zalaze policajci, priopćila je policija. To je treća eksplozija koja je u nedjelju pogodila glavni grad Iraka, dan nakon što je stupila na dužnost vlada nacionalnoga jedinstva. U eksploziji u restoranu u Bagdadu ranjeno je najmanje 18 ljudi, a policija vjeruje da među stradalima ima i civila i policajaca. Prije te eksplozije u nedjelju su u Bagdadu izvedena još dva bombaška napada u kojima je poginulo ukupno šestero ljudi, a još su deseci ranjeni.

LONDON - Iran ima najviše koristi od stanja u Iraku i najviše će mu pogodovati podjela te zemlje, izjavila je u nedjelju bivša američka državna tajnica Madeleine Albright u razgovoru za BBC. Diplomatkinja koja je sudjelovala u vladi Billa Clintona od 1997. do 2001., predložila je usto da Sjedinjene Države "na visokoj razini" odgovore iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu u svezi s nuklearnim pitanjem. Albright je istaknula da je "veoma zabrinuta zbog Iraka" te ocijenila da postoji opasnost od sukoba između šijita i sunita, to jest između Iranaca i Arapa. Usto je napomenula da postoji opasnost od podjele Iraka koja je, kako je istaknula, "velika prijetnja".

RIM - Papa Benedikt XVI. uputio je u nedjelju sa svoga prozora na Trgu svetog Petra tijekom molitve Kraljice Nebeske globalni poziv na akciju za suzbijanje gladi u svijetu. U povodu inicijative Svjetskog prehrambenog programa Ujedinjenih naroda (PAM) "Svijet u maršu protiv gladi", Papa je kazao kako se nada da će se uz pomoć svih "prevladati muka gladi koja još pogađa čovječanstvo dovodeći u opasnost život milijuna osoba". "Potrebna je konkretna i hitna akcija koja bi zajamčila svima, posebno djeci, oslobođenje od gladi", rekao je Benedikt XVI. i naglasio kako pri tome posebno misli na stanje u Darfuru, u Sudanu, gdje nedostaju najosnovniji uvjeti za preživljavanje stanovništva.

JERUZALEM - Izraelska je vlada u nedjelju odobrila odmrzavanje pedeset milijuna šekela (66 milijuna kuna) palestinskih poreznih prihoda kako bi ublažila fiskalnu krizu na okupiranoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze, službeno je priopćeno. Prema priopćenju, taj će novac Izrael potrošiti na opskrbu palestinskih bolnica, a riječ je o dijelu od ukupno 220 milijuna dolara (milijardu i tristo milijuna kuna) poreznih i carinskih prihoda uskraćenih Palestincima otkako su na vlast u siječnju izabrali gerilsku skupinu Hamas. Izraelski politički izvori kažu da ništa od toga novca neće doći do Palestinske samouprave, što je ključna odredba američkih sankcija uvedenih Hamasovoj vladi. Na temelju savjeta stranih revizora, Izrael planira kupiti materijal za bolnice, priopćeno je. Palestinci, dužni i siromašni, protive se toj odluci.

GAZA - Bomba velike snage pronađena je u nedjelju u pojasu Gaze nedaleko od kuće načelnika nekolicine palestinskih sigurnosnih službi Rašida Abua Šabaka, bliskog suradnika palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, doznaje se iz sigurnosnih izvora. Prema istim izvorima, bomba od gotovo 70 kilograma pronađena je nekoliko stotina metara od Šabakove doma u četvrti Tal al-Haui. Bombu su pronašli pripadnici službe sigurnosti tijekom redovne kontrole ceste kojom je Šabak trebao uskoro proći na putu prema svojem uredu. Pirotehničari su uspjeli deaktivirati bombu, koja je trebala biti detonirana iz daljine.

MADRID - Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero izjavio je u nedjelju da će u lipnju izvijestiti španjolske političke stranke o "početku izravnog dijaloga" s ETA-om kako bi se pokušalo zaustaviti 40-godišnje terorističko nasilje. Zapatero je izjavu dao u Barakaldu (u Baskiji, na sjeveru zemlje) na skupu Socijalističke stranke, dva mjeseca pošto je 22. ožujka naoružana baskijska separatistička organizacija objavila "stalni prekid vatre". Zapatero nije kazao kada će točno izvijestiti političke stranke o početku dijaloga između njegove vlade i ETA-e koja je u 38 godina terorističke borbe za neovisnost Baskije ubila više od 800 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙