FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nastavilo je danas uklanjati bespravnu gradnju na Viru u uvalama Smratini i Slatini, priopćilo je to ministarstvo. Trenutačno se priprema i demontira šest objekata za uklanjanje, od kojih su tri veća apartmanska objekta mađarskih investitora, dva imaju po 16, a jedan 10 apartmana, i tri manja u vlasništvu hrvatskih državljana. Svih šest objekata izgrađeno je bez lokacijske i građevne dozvole u području do 70 metara od mora u kojem nije dopuštena gradnja te stoga i ne mogu dobiti građevnu dozvolu. Uklanjanje će početi danas kad se obave sve pripreme.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će svečanim prijamom obilježiti 15. obljetnicu referenduma na kojem su se građani Hrvatske plebiscitarno odlučili za državnu samostalnost, najavio je danas predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Odluku da se pristupi referendumu o samostalnosti, 25. travnja 1991. donijelo je Vrhovno državno vijeće, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Referendum je održan 19. svibnja te godine, dva tjedna nakon masakra nad hrvatskim policajcima u Borovu selu. Za državnu samostalnost odlučilo se 2,8 milijuna, ili 94,17 posto birača koji su se odazvali referendumu, a protiv je bilo njih 126.261, ili 1,2 posto. Rezultati referenduma dali su legitimitet odlukama koje je kasnije, u postupku razdruživanja s bivšom državom, donio Hrvatski sabor.

ZAGREB - Dvodnevni simpozij "Crkve i vjerske zajednice u Hrvatskoj za napredak i turizam" koji organizira Svjetska konferencija religija za mir u Republici Hrvatskoj jutros je u Zagrebu počeo s radom. Skup je otvorio predsjednik Svjetske konferencije religija za mir u RH, varaždinski biskup mons. Mirko Culej. Podsjetio je kako će se na skupu govoriti o tom što Crkva i vjerske zajednice čine da ljudi jedni druge bolje upoznaju. "Upoznat ćemo što kao Crkva i vjerske zajednice činimo da drugi bolje upoznaju našu povijest i povijest hrvatskoga naroda", dodao je. "Turizam je obilježje suvremenoga svijeta, rekao je dodavši kako se turist potaknut duhovnim motivom naziva hodočasnikom. Ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Božo Biškupić podsjetio je kako Vlada čini sve da obnovi sakralne objekte.

ZAGREB - Sedam priobalnih županija ima pravo na sufinanciranje uređenja zapuštenih šumskih i poljskih puteva za što će država u ovoj godini izdvojiti pet milijuna kuna, a isto toliko trebale bi izdvojiti županije, gradovi i općine. Pravo na sufinanciranje, prema Vladinu programu, imaju Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija. Uređenje šumskih i poljskih puteva, prije svega radi bolje zaštite od požara, podrazumjeva čišćenje i sječu niskog raslinja, njegovo skupljanje i deponiranje, betoniranje kraćih dionica i sl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙