FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hrecegovine Adnan Terzić optužio je Vladu Hrvatske da pokušajem izmjene morske granice kod Neuma zapravo nastoji njegovoj zemlji oduzeti status pomorske države, a istodobno je najavio internacionaliziranje neriješenih graničnih pitanja između dvije države. U intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Terzić je kazao kako bi bosanskohercegovačko more bilo svedeno na uski priobalni pojas prihvate li se zahtjevi hrvatske strane da joj pripadnu otočići Veliki i Mali Školj. "Time se BiH praktično zatvara", kazao je Terzić te dodao kako je iz Povjerenstva za granice BiH dobio "niz vjerodostojnih argumenata" koji potvrđuju da su vrh Kleka i ova dva otočića dio teritorija BiH.

SARAJEVO - Izvjestitelj Europskog parlamenta o pitanjima protuzakonitih uhićenja i transporta koje je CIA obavila na europskom tlu Giovani Claudio Fava ustvrdio je kako postoje podaci o više od tisuću tajnih letova od koji su neki obavljeni i iz Bosne i Hercegovine. "Mi znamo da je bilo tajnih letova preko europskog neba i iz europskih zračnih luka. Također smo utvrdili da je bilo letova preko i iznad BiH", kazao je Fava, a prenosi sarajevski "Dnevni avaz" u četvrtak. Dodao je kako je istraga koju provodi posebice usmjerena na prebacivanje pripadnika tzv. "Alžirske skupine" iz BiH u Guantanamo. Riječ je o slučaju šestorice naturaliziranih građana BiH podrijetlom iz afro-azijskih zemalja uhićenih u Sarajevu pod sumnjom da su pripremali napade na zapadna veleposlanstva u BiH.

TOKIO - Samo dan nakon što je iranski predsjednik napao europsku ponudu i rekao da zvuči kao "ponuda djetetu da mijenja zlato za slatkiše", glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u četvrtak je izjavio da bi svi uključeni u pregovore o iranskoj nuklearnoj krizi morali birati blaže riječi. No Annan je dodao da vjeruje da će diplomatski napori, pa i oni Europske unije, prevladati zastoj u pregovorima oko iranskoga programa obogaćivanja urana. Za taj program Zapad sumnja da je zapravo proizvodnja nuklearnog oružja. "Potrebno je sniziti temperaturu i suzdržati se od postupaka i riječi koje bi mogle još više rasplamsati situaciju", rekao je Annan u govoru u Tokiju.

BRUXELLES/STRASBOURGB - Odbor ministara vanjskih poslova 46 zemalja članica Vijeća Europe okupit će se u četvrtak i petak u Strasbourgu na sastanku na kojem će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov preuzeti šestomjesečno predsjedanje Odborom od svog rumunjskog kolege Mihana Razvana Ungureanua. Prvog dana sastanka, na kojem će sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, u četvrtak navečer na dnevnom redu je neformalni razgovor s Marttijem Ahtisaarijem, posebnim izaslanikom UN-a za pregovore o budućem statusu Kosova. U petak su glavne teme pobošljanje sustava Vijeća Europe za zaštitu ljudskih prava i jačanje suradnje između Vijeća Europe i Europske unije.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Amir Peretz potpisao je naredbu za rušenje 12 ilegalnih židovskih naselja na Zapadnoj obali, objavio je u četvrtak radio izraelske vojske. Izrael je, nakon što je u ožujku 2001. Ariel Sharon postao premijer, obećao Sjedinjenim Državama da će srušiti dvadesetak naselja, ali gotovo ništa nije poduzeto zbog pravnih i političkih poteškoća. U veljači ove godine premijer Ehud Olmert naredio je evakuaciju protuzakonito podignutih zgrada u mjestu Amoni na Zapadnoj obali, ali ta je operacija prerasla u nasilje u kojem je bilo 200 ranjenih doseljenika i policajaca. Prema radijskoj vijesti, Peretz je obećao srušiti sva ilegalna naselja na Zapadnoj obali, njih 124.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nazočit će sastanku predsjednika država Srednje Europe koji se u petak održava u bugarskom gradu Varni. Tema ovogodišnjeg sastanka je "Sadašnjost i budućnost Srednje Europe", a najavljeno je sudjelovanje petnaestak predsjednika država. Sudionici skupa razgovarat će i s predstavnicima poslovnog svijeta o temi javno-privatno partnerstvo, u organizaciji bugarskih domaćina i njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju s istočnom Europom. Predsjednici država Srednje Europe sastaju se svake godine od 1994., nakon što su godinu dana prije tadašnji predsjednici Austrije Thomas Klestil, Njemačke Richard von Weizsaecker, Mađarske Arpad Goencz i Češke Vaclav Havel pokrenuli inicijativu za takvo okupljanje i razmjenu mišljenja o temama važnim za regiju.

KABUL - Trinaest afganistanskih policajaca i 40 talibanskih pobunjenika ubijeno je u noći sa srijede na četvrtak u sukobu u južnom Afganistanu, priopćile su afganistanske vlasti. Sedam je policajaca ranjeno u pucnjavi koja je trajala nekoliko sati, a dvojica su nestala, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Yusuf Stanizai, prenio je AFP. Talibanski su pobunjenici napali grad Mosa Qala u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand, rekao je zamjenik guvernera te pokrajine Amir Mohamad Akhundzada, prenosi Reuters. Riječ je o najjačem napadu u toj pokrajini nakon pada talibana, dodao je. Za sigurnost pokrajine zadužen su britanski vojnici, ali u sukobu nisu sudjelovale međunarodne snage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙