FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riblje brašno zaraženo salmonelom sterilizirano u Sesvetskom Kraljevcu

VALPOVO, 17. svibnja 2006. (Hina) - Pedesetak tona ribljeg brašna, uvezenog 28. travnja i 2. svibnja iz Danske za proizvodnju stočne hrane u PPK Valpovo, a za koje je utvrđeno da je zaraženo salmonelom, sterilizirano je u "Agroproteinki" u Sesvetskom Kraljevcu, doznaje se od Zdenka Muževića, direktora valpovačke Veterinarske stanice.
VALPOVO, 17. svibnja 2006. (Hina) - Pedesetak tona ribljeg brašna, uvezenog 28. travnja i 2. svibnja iz Danske za proizvodnju stočne hrane u PPK Valpovo, a za koje je utvrđeno da je zaraženo salmonelom, sterilizirano je u "Agroproteinki" u Sesvetskom Kraljevcu, doznaje se od Zdenka Muževića, direktora valpovačke Veterinarske stanice.

Uzorci ribljega brašna poslani su redovnim putem na analizu u vinkovački Područni zavod Hrvatskog veterinarskog instituta, a nakon što je stigao nalaz da je brašno zaraženo salmonelom poslano je na superanalizu u Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, gdje je također potvrđena salmonela.

Nakon što je potvrđena salmonela, cjelokupna količina poslana je na sterilizaciju u "Agroproteinku" u Sesvetski Kraljevac.

Prema riječima Zdenka Muževića, riblje je brašno sterilizirano, a kako bi bili sto posto sigurni da se može koristiti kao sirovina, obavit će se još jedna sterilizacija koja će biti gotova za četiri do pet dana.

Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu (HAH) dr. Boris Antunović izjavio je za Hinu kako je Hrvatski sustav za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje od 1. siječnja ove godine, kada je ustrojen u Osijeku, o nalazu salmonele u hrani za životinje izviješten tri puta. Zemlje podrijetla hrane bile su Hrvatska, Italija i Danska.

U tim slučajevima salmonela je pronađena u krmnoj smjesi za telad i u ribljem brašnu. Prema naredbi Ministarstva poljoprivrede, u tvornicama i mješaonicama stočne hrane "moraju se dostavljati na bakteriološku pretragu u ovlašteni laboratorij uzorci svih proizvoda životinjskog podrijetla prije pripremanja krmnih smjesa, a jednom mjesečno uzorci svih gotovih krmnih smjesa", rekao je ravnatelj HAH-a dr. Antunović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙