FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska teži najvišim manjinskim standardima

BRIJUNI, 16. svibnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak na Brijunima da, polazeći od činjenice da su manjine njezino bogatstvo i most suradnje s drugim državama, Hrvatska teži promicanju i prihvaćanju najviših standarda zaštite prava manjina.
BRIJUNI, 16. svibnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak na Brijunima da, polazeći od činjenice da su manjine njezino bogatstvo i most suradnje s drugim državama, Hrvatska teži promicanju i prihvaćanju najviših standarda zaštite prava manjina.

Na seminaru Odbora regija Europske unije (CoR) na temu "Prava nacionalnih manjina i njihova primjena na lokalnoj i nacionalnoj razini u Hrvatskoj", ministrica je istaknula da Hrvatska, kao država kandidatkinja za članstvo u EU, s posebnom pozornošću prati smjernice Europske unije na području zaštite nacionalnih manjina, smatrajući kako je upravo odnos prema manjinama jedan od pokazatelja demokratske zrelosti pojedine države.

"U tom pogledu Hrvatska bilježi značajna postignuća koja se očituju u pozitivnim ocjenama međunarodnih institucija koje su posljedica s jedne strane jačanja normativnog aspekta zaštite i promicanja manjinskih prava a s druge provedbe konkretnih odredbi", kazala je ministrica Grabar-Kitarović.

Ona je napomenula kako je unaprijeđenje u zaštiti prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj vidljivo i u godišnjem iznosu sredstava koja se manjinama dodjeljuju iz državnog proračuna koji ove godine dostiže četiri milijuna eura što je 30 posto više u odnosu na 2005. i 2004. godinu.

Predsjednik RELEX komisije CoR-a Roger Kaliffi izrazio je uvjerenost kako će Hrvatska i dalje napredovati u procesu približavanja Europskoj uniji, poglavito po pitanju politike zaštite nacionalnih manjina koja je posebno izražena u Istarskoj županiji.

"Bez snažne regionalne razine ne može se danas izgraditi siguran europski dom. Upravo iz tog razloga smatram da je Istra najbolja posjetnica Hrvatske po pitanju manjinskih i jezičnih prava", poručio je istarski župan Ivan Jakovčić.

Inače, kako se čulo na seminaru, njegovo je težište na primjeni Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj te utvrđivanju dobre prakse u zaštiti prava manjina na lokalnim i regionalnim razinama u zemljama članicama Europske unije i u Hrvatskoj.

Ustvrdivši kako je promicanje i poštivanje manjinskih prava jedan od političkih preduvjeta koje Hrvatska mora ispuniti u pristupu EU, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da Hrvatska ima respektabilan zakonski okvir za zaštitu tih prava. Naglasila je kako je za manjine iz državnog proračuna ove godine izdvojeno četiri milijuna eura, čak 30 posto više nego lani.

"Ova je Vlada odlučna u provedbi zakonodavstva o pravima manjina i to je dio njezine vanjske politike u jugoistočnoj Europi", naglasila je ministrica Grabar-Kitarović. Dodala je da je Hrvatska potpisala sa Srbijom i Crnom Gorom te BiH sporazum o međusobnoj zaštiti manjina koji je i potvrđen.

"Poštivanje manjinskih prava jedan je od pokazatelja zrelosti demokratske države jer manjine državi nisu problem, nego bogatstvo", zaključila je ministrica Grabar-Kitarović.

Predsjednik RELEX komisije Odbora regija Europske unije Roger Kaliff napomenuo je da je za države kandidatkinje posebno važno ostvarivati prava nacionalnih manjina na lokalnoj i područnoj razini, poglavito jer se 75 posto europskog prava ostvaruje upravo na toj razini. Izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska i dalje napredovati u približavanju EU, jačajući lokalnu razinu upravo glede politike zaštite nacionalnih manjina.

Član izaslanstva Europske komisije Alfonso Peeters pohvalio je Ustavni zakon o pravima manjina, smatrajući kako je to primjer svim europskim državama. On je svjestan kako se takav zakon ne može provesti preko noći te da su, smatra Peeters, potrebni dodatni zakoni. Kako je rekao, upitnim drži nezaposlenost pripadnika nacionalne manjine u policiji i sudbenoj vlasti, a položaj nacionalnih manjina bio bi bolji, nastavio je, kad bi im se omogućili lokalni i regionalni savjetnici. Izrazio je nezadovoljstvo niskim postotkom sudjelovanja na prošlim parlamentarnim izborima kojima se odazvalo samo sedam posto predstavnika nacionalnih manjina.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska i manjinska prava Furio Radin kazao je kako manjine u Hrvatskoj uspješno podupiru Vladu jer se pozitivno odnosi prema manjinama i njihovim pravima. Izrazio je nadu kako će se u idućih 18 mjeseci, do novih izbora, bolje motiviraju birači nacionalnih manjina da iziđu na izbore za što je, kako kaže, bitan jasan popis birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙