FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 16. svibnja

ZAGREB, 16. svibnja 2006. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja zautorak, 16. svibnja:
ZAGREB, 16. svibnja 2006. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja za utorak, 16. svibnja:

STRASBOURG - Europska komisija objavit će izvješće o tome će hoće li Bugarska i Rumunjska moći ući u EU-u 1. siječnja 2007. godine ili godinu dana kasnije. Premda su sve opcije još otvorene, a u Komisiji stalno ponavljaju frazu da "porota još zasjeda", prema diplomatskim izvorima najvjerojatnije je da će Komisija preporučiti ulazak Sofije i Bukurešta od početka sljedeće godine, s tim da će im se postaviti strogi uvjeti koje moraju ispuniti do listopada ove godine. Konačnu odluku donosi Vijeće, koje teoretski može i ne prihvatiti preporuku Komisije.

DEN HAAG - Nastavak suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne optuženih za etničko čišćenje Bošnjaka na teritoriju Herceg Bosne 1993./94. Bivši premijer HR HB Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Čorić, šef zatvorske uprave HVO-a Berislav Pušić, te zapovjednici HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, pri prvom pojavljivanju izjasnili su se da se ne osjećaju krivima po 26 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA, Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima za zločine protiv čovječnosti zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice, koji je izvršen na Ovčari 20. studenoga 1991

LISABON - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovat će u radu 28. zasjedanja Konferencije europskih ministara nadležnih za obiteljska pitanja. Zasjedanje se održava pod radnim nazivom "Promjene u roditeljstvu: djeca danas, roditelji sutra" i uz sudjelovanje visokih dužnosnika država članica Europske unije i Vijeća Europe. Kosor će na zasjedanju održati govor na temu "Podržavanje roditeljstva u najboljem interesu djeteta".

STRASBOURG - Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) objavit će izvješće o spremnosti dviju novih članica, Slovenije i Litve, da od početka sljedeće godine uvedu zajedničku europsku valutu euro, ali je već sada gotovo posve sigurno da Litva neće dobiti zeleno svjetlo zbog previsoke inflacije.

LJUBLJANA - Predviđeno je potpisivanje ugovora o ulasku njemačke kompanije WAZ u ljubljanski dnevni list "Dnevnik", što je prva veća investicija stranoga kapitala u slovenske tiskane medije. Prema najavama, WAZ i vlasnik "Dnevnika" - slovenska skupina DZS - osnovat će zajedničku kompaniju u koju će prenijeti svoje udjele u "Dnevniku", a vlasnički odnos bit će 50 naprama 50.

BUDIMPEŠTA - Prva sjednica mađarskog parlamenta u novom sazivu, na kojoj će predsjednik države Laszlo Solyom za mandatara nove vlade predložiti i dosadašnjeg premijera Ferenca Gyurcsanyja iz socijalističke stranke.

STRASBOURG - Palestinski predsjednik Mahmud Abas posjetit će Europski parlament i sastat se s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

ANKARA - Finski premijer Matti Vanhanen čija će zemlja predsjedavati EU-om u drugom polugodištu 2006. u posjetu Turskoj, zemlji koja je 3. listopada prošle godine počela pristupne pregovore s Unijom.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastaje se s australskim premijerom Johnom Howardom, jednim od njegovih najvećih saveznika u ratu protiv terorizma.

BERLIN - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica nastavlja posjet Njemačkoj. U utorak će se susresti s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom Walterom Steinmeierom ,a nakon toga odlazi u posjet saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija čime će završiti boravak u Njemačkoj.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Sanja Biluš

Prije podne: Renata Tomašević

Poslije podne: Sonja Djerasimović

Navečer: Srđan Baković

Tel: ** 385 1 4808 645

Fax: ** 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙