FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska unija spremna na hrabre prijedloge Iranu

BRUXELLES, 15. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Europska unija spremna jeIranu iznijeti hrabre prijedloge vezane uz gospodarska, nuklearna, amožda i sigurnosna pitanja kako bi ga nagovorila da se odrekneambicija vezanih uz obogaćivanje urana, izjavio je u ponedjeljak šefeuropske diplomacije Javier Solana.
BRUXELLES, 15. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Europska unija spremna je Iranu iznijeti hrabre prijedloge vezane uz gospodarska, nuklearna, a možda i sigurnosna pitanja kako bi ga nagovorila da se odrekne ambicija vezanih uz obogaćivanje urana, izjavio je u ponedjeljak šef europske diplomacije Javier Solana.

"Bit će to skup općih mjera, hrabarih mjera koje će se odnositi na pitanja vezana uz nuklearnu energiju, gospodarstvo, a bude li potrebno i sigurnost", rekao je Solana nakon dolaska na sastanak europskih ministara vanjskih poslova.

"Pripremamo paket koji će teško odbiti žele li doista samo energiju", rekao je Solana uoči razgovora skupine EU-3 u kojoj su Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

"Mislim da će se Iran pokrenuti", rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

"Mislim da će Iranci primijetiti da su Europljani hrabri i da predlažu nešto vrlo bitno. Ovo je jedna od posljednjih prigoda da se sukob riješi diplomatskim sredstvima", dodao je.

Ministri vanjskih poslova EU sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi razgovarali o paketu "poticajnih mjera" koje će predložiti Teheranu kako bi se odrekao programa obogaćivanja urana.

Iranu se želi "predložiti pomoć u razvoju civilnoga nuklearnog sektora i trgovinske razmjene" i "priznati njegovu zabrinutost za sigurnost", pod uvjetom da prestane obogaćivati uran, objasnio je ovog vikenda jedan europski izvor.

Glavne točke tih prijedloga bit će iznesene u petak pregovaračima iz pet zemalja UN-ova Vijeća sigurnosti na sastanku u Londonu.

Visoki europski predstavnik umanjio je domet izjava iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je odbacio europski prijedlog i potvrdio da Teheran želi nastaviti procese obogaćivanja urana.

Solana je primijetio da Iran još nije upoznat s europskim prijedlogom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙