FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 13. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

VUKOVAR - Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara podnijelo je nakon provedene istrage dvije odvojene optužnice protiv 52 osobe za ratne zločine počinjene tijekom godine 1991. i 1992. protiv civila u Berku i Sotinu, na vukovarskom području, potvrdio je županijski državni odvjetnik Božidar Piljić. Na optužnici za Berak, rekao je, 35 je osoba koje se tereti da su bez razloga zastrašivali sotinske Hrvate i ostale nesrbe, ulazili u njihove kuće, koje su palili i minirali, mučili ih, odvodili i ubijali zatočenike. Mučili su 120 civila hrvatske nacionalnosti, a ubijene su 32 osobe od kojih je 12 još na popisu zatočenih i nestalih. Na optužnici za ratne zločine protiv civila počinjene u Sotinu je 17 osoba.

VUKOVAR - Na redovitoj izbornoj skupštini Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", održanoj danas u Vukovaru, za novu predsjednicu Udruge izabrana je Manda Patko. Ona je na tome mjestu zamijenila dugogodišnjeg predsjednika Ivana Pšenicu, koji je nazočne na skupštini upozorio da je u Hrvatskoj "došlo do određene zasićenosti i zamora u rješavanju pitanja zatočenih i nestalih osoba". Ustvrdio je kako mnogi koji su počinili ratne zločine u Vukovaru tijekom srpske agresije i okupacije toga grada još nisu sjeli na optuženičku klupu. Novoizabrana predsjednica Udruge, Manda Patko istaknula je da će se Udruga "Vukovarske majke" i dalje poticati odgovorne da se u Republici Hrvatskoj brže rješavaju pitanja nestalih i zatočenih.

ZAGREB - Državnoj tajnici Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorici Nikolić danas su se na redovitim HSLS-ovim Danima otvorenih vrata obratili roditelji teško hendikepirane djece u svezi s promjenama Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na njihov radni status, priopćio je HSLS. Dosad je dopust za roditelje teško hendikepirane djece bio do djetetove 7. godine, ili su mogli raditi samo četiri sata. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi radi na novom prijedlogu promjena Zakona o radu koji bi omogućio da roditeljski dopust traje dok traje invalidnost njihova djeteta.

SELCE - Dvadeseti susret i natjecanje hrvatskih puhačkih orkestara na kojem sudjeluje 19 orkestara počeo je danas u Selcu. Organizator dvodnevnog susreta je Hrvatski sabor kulture, a pokrovitelji Ministarstvo kulture RH i Primorsko-goranska županija. Stručno prosudbeno tijelo dodijelit će orkestrima bodove za izvedbu temeljem kojih će oni dobiti zlatnu, srebrnu ili brončanu plaketu. Na natjecanju sudjeluju orkestri iz Donjeg Kraljevca, Kraljevca na Sutli, Domagovića, Dubravice, Belice, Drniša, Predavca, Lepoglave, Požege, Tisnog, Metkovića, Kaštel-Lukšića, Varaždina, Karlovca, Križevaca, Šibenika, Samobora i Imotskog te gosti iz Kočevja u Sloveniji.

UMAG - Više od 200 natjecatelja i još toliko volontera i djelatnika Crvenog križa, mentora, voditelja i sudaca okupilo se na 10. državnom natjecanju ekipa mladeži Hrvatskog crvenog kroža koje je danas održano u umaškom turističkom naselju Stella Maris u prigodi obilježavanja Tjedna Hrvatskog crvenog križa. Sudionike su pozdravili umaški dogradonačelnik Adriano Penco, istarski dožupan Sergio Bernich, a natjecanje je otvorio predsjednik Hrvatskog crvenog križa Jadranko Crnić. Na državno natjecanje plasirale su se najbolje ekipe sa županijskih natjecanja pa se u poznavanju humanitarnog prava, Crvenog križa i ljudskih prava te u praktičnoj provjeri pružanja prve pomoći natjecalo po 20 ekipa u dvije kategorije - pomladak (učenici osnovnih škola) i mladež (učenici srednjih škola).

ZAGREB - Pedeset i jedan kandidat u dobi od devet do 29 godina natjecao se danas na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u govoru na japanskom jeziku, u dvije kategorije, a pobijedili su - Tia Ljubišić, Matej Oroz i Mislav Vukina, dok je nagradu publike osvojila Iva Sučić. Veleposlanstvo Japana i zagrebački Filozofski fakultet već šestu godinu organiziraju Natjecanje u govoru na japanskom jeziku. Najboljima je nagradu - tradicionalne japanske igračke uručio veleposlanik Japana u Hrvatskoj Tetsuhisa Shirakawa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙