FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: sastanak austrijskog predsjedništva EU i Čilea

BEČ, 13. svibnja 2006. (Hina) - Daljnje unaprjeđenje gospodarskesuradnje glavna je tema razgovora koji su u subotu u Beču održaniizmeđu na sastanku austrijskog predsjedništva EU i Čilea.
BEČ, 13. svibnja 2006. (Hina) - Daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje glavna je tema razgovora koji su u subotu u Beču održani između na sastanku austrijskog predsjedništva EU i Čilea.

Na sastanku su sudjelovali austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, finska predsjednica Tarja Halonen i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te predsjednica Čilea Michelle Bachellet Jeria.

Kako je novinarima prenio predsjedatelj EU austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel zajednički cilj u slijedećih pet godina je podvostručenje trgovinske razmjene i investicija te jačanje suradnje na području energetike Europske Unije i Latinske Amerike.

Finska predsjednica Halonen najavila je da će se za vrijeme finskog predsjedanja Europskom Unijom nastaviti proces jačanja suradnje EU i Latinske Amerike što je u skladu s jučer usvojenom bečkom Deklaracijom o jačanju biregionalnih strateških asocijacija.

"Čile je prijatelj Europe, nastavit ćemo s radom na poboljšanju suradnje", kazala je predsjednica Čilea Bachellet.

O problemu isporuke plina iz Bolivije u Čile razgovarala je s bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom i prema njezinim riječima zajedničko je stajalište da će se taj problem riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Bolivijski predsjednik Evo Morales u Beču se zauzeo za jačanje partnerstva, ali je protiv stranih gospodara u njegovoj državi ("Partners si - patrones no").

Austrijski kancelar Schuessel danas je rekao kako je tijekom summita održano oko 300 bilateralnih susreta tijekom kojih se dogovarala konkretna suradnja ali i rješavanje otvorenih pitanja.

Bečki summit EU, Latinske Amerike i Kariba bio je najvažniji i najveći događaj u sklopu austrijskog predsjedanja EU rekao je Schuessel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙