FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: Dobiti što više od EU, platiti što manje

ZAGREB, 11. svibnja 2006.(Hina) - Ivica Račan, predsjednik Nacionalnogodbora za praćenje pregovora s EU, izjavio je u četvrtak da je zaHrvatsku važno da plati što manju cijenu ulaska u EU, a dobije štoveću korist.
ZAGREB, 11. svibnja 2006.(Hina) - Ivica Račan, predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, izjavio je u četvrtak da je za Hrvatsku važno da plati što manju cijenu ulaska u EU, a dobije što veću korist.

Predstavljajući u Hrvatskom saboru izvješće o radu Odbora za 2005., Račan je istaknuo da je brzina i kvaliteta pregovora u nacionalnom interesu, ali da je još bitnija od toga kvaliteta pripreme Hrvatske za članstvo, odnosno provođenje unutarnjih reformi te komunikacija s građanima koji će na poslijetku i odlučiti o ulasku u Uniju.

Slaže se, kazao je, s izjavama premijera Ive Sanadera da je brzina pregovora bitna, no, istaknuo je, manevarski prostor pregovaračkom timu mogu otvoriti samo unutarnje reforme te učinkovita komunikacija s građanima. "Za nacionalni je interes od brzine zaključenja pregovora znatno važnije kako se pripremamo u odnosu na ne baš laka pravila EU", poručio je Račan.

U tom smislu, rekao je, u idućih nekoliko godina, koliko Hrvatskoj preostaje do punopravnog članstva, treba provesti reforme koje će jamčiti gospodarski razvoj i konkurentnost na europskom tržištu, reformirati državnu upravu i pravosuđe, napraviti strategiju regionalnog razvoja.

Račan je dodao da je Hrvatskoj potrebna i jasna percepcija koristi od EU, javne rasprave o prednostima i nedostacima članstva u Uniji. Odbor je, tvrdi, zadovoljan prvom fazom pregovora, odnosno screeningom koji bi, vjeruje, trebao završiti do kraja godine, a zadovoljan je i aktivnostima te suradnjom s pregovaračkim timom. Rasprave na Odboru, kaže Račan, vode se u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, "jer je jedino tako moguće ostvariti osnovni cilj i održati koncenzualnu potporu o ulasku u EU te doći do pregovaračkih stajališta u pregovorima". Najavio je da će idućih dana razgovarati s nekim članovima Odbora koji neredovito dolaze na sjednice, te da će se preispitati njihovo članstvo u Odboru.

Neven Mimica u ime Klub-a zastupnika SDP-a je u nastavku saborske rasprave ocijenio da Vlada zbog predizborne računice pokušava ubrzati pregovore s EU-om, a da istodobno zanemaruje unutarnje reforme potrebne za članstvo u Uniji. Reforme potrebne za članstvo u EU-u bitno su usporene, a provedbe komunikacijske strategije nema, ustvrdio je Mimica. Po njegovu mišljenju Vlada je odgovorna za sporije usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a. Mimica je naveo kako je prošli saborski saziv u dvije godine donio 98 takvih zakona, a sadašnji 62.

Mimičine tvrdnje odbacio je Luka Bebić (Klub HDZ-a), ustvrdivši kako se ne protivi kritikama, ali da se protivi dramatiziranju te da se zakonodavstvo usklađuje po planu. Zauzeo se da se svaka teškoća u pregovorima nepristrano prikaže javnosti te da mediji u tome odigraju svoju ulogu.

Dio klubova zastupnika smatra da se Nacionalni odbor zanemaruje te da nema ulogu kakvu bi trebao imati. "Pravi posao za Odbor još nije ni počeo. To će se dogoditi kad u pregovorima dođu na red kvote i rokovi", kazala je zastupnica Vesna Pusić (HNS), dodavši kako je problem što najmanje sedam tijela vodi politiku ulaska u EU, a među njima nema koordinacije.

U raspravi se otvorilo i pitanje nadnevka ulaska Hrvatske u EU. Zastupnik IDS-a Damir Kajin drži da se Hrvatska tek 2008. može nadati NATO-u, a tek 2012. ili 2013. punopravnu članstvu u EU. Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak kazao je da ne može govoriti o nadnevku ulaska u EU, ali je istaknuo da se u EU na Hrvatsku računa kao 28. članicu.

Drobnjak je dodao kako je put do tog cilja jako težak, da je pred Hrvatskom velik i zahtjevan posao te da je u dosadašnjem tijeku pregovora učinjeno mnogo, ali da je to tek početak. "Pregovori se razvijaju u dobru smjeru, ali najteži dio posla tek je pred nama. Vjerujemo da ga možemo uspješno završiti", rekao je saborskim zastupnicima Drobnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙