FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjak informacija krivac za napade 7. srpnja na London

ZAGREB/LONDON, 11. svibnja 2006. (Hina) - Izvješće parlamentarnogodbora za obavještajne službe i sigurnost objavljeno u Londonupokazalo je da su manjak informacija i ograničena sredstva krivci zapropuste britanskih služba sigurnosti da spriječe napade na londonskeprometne postaje 7. lipnja 2005., javljaju u četvrtak mediji.
ZAGREB/LONDON, 11. svibnja 2006. (Hina) - Izvješće parlamentarnog odbora za obavještajne službe i sigurnost objavljeno u Londonu pokazalo je da su manjak informacija i ograničena sredstva krivci za propuste britanskih služba sigurnosti da spriječe napade na londonske prometne postaje 7. lipnja 2005., javljaju u četvrtak mediji.

Službe sigurnosti nisu mogle zaustaviti napade 7. srpnja na autobusne postaje i postaje podzemne željeznice u kojima su ubijene 52 osobe, zaključio je Odbor za obavještajne službe i sigurnost.

Počinitelji napada vjerojatno su bili u "kontaktu s članovima" Al Qaide no do danas je nejasan stupanj upletenosti te međunarodne terorističke mreže, javlja agencija France presse i citira "Stupanj umiješanosti al Qaide, u smislu potpore i kontrole, još je je uvijek predmet istrage".

Nije utvrđena niti veza između napada 7. srpnja i neuspjelih atentata na London pokušanih dva tjedna poslije.

Izvješće pokazuje da su agenti obavještajnih agencija pratili vođu napadača, Mohammada Sidiquea Khana iz zapadnog Yorkshirea, no njegov identitet nisu potvrdili sve do napada.

"Kako je u to vrijeme bilo drugih prioriteta, među kojima i potreba da se spriječe poznati planovi o napadu na Britaniju, odlučeno je ne istraživati dalje te osobe ili ih identificirati", pokazuje izvješće, javlja BBC.

Izvješće također potvrđuje da je stanje pripravnosti 26. svibnja bilo spušteno na nižu razinu, s "opće povišene" na "znatnu pripravnost".

Novi ministar unutarnjih poslova John Reid trebao bi podnijeti izvješće svoje vlade o radu službi sigurnosti nakon napada 7. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙