FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USAID pomogao zadruzi Cerine oko sušenja ljekovitoga bilja

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - U poljoprivrednoj zadruzi Cerine uosječkoj županiji u petak će početi s radom nova sušilica za ljekovitobilje kupljena uz potporu američke vlade, priopćeno je u srijedu izameričkoga veleposlanstva u Zagrebu.
ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - U poljoprivrednoj zadruzi Cerine u osječkoj županiji u petak će početi s radom nova sušilica za ljekovito bilje kupljena uz potporu američke vlade, priopćeno je u srijedu iz američkoga veleposlanstva u Zagrebu.

Nova oprema koristit će se za sušenje različitih vrsta ljekovitog bilja, uzgojenog u toj zadruzi ili na malim obiteljskim gospodarstvima toga područja, kaže se u priopćenju.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Agencije za međunarodni razvoj (USAID) pruža potporu malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Osječko-baranjskoj županiji, kako bi se razvijali novi poljoprivredni proizvodi.

USAID je od 2004. Poljoprivrednoj zadruzi Cerine u Topolju osigurao znatnu tehničku pomoć radi unapređenja postupaka organskog uzgoja kupine. PZ Cerine ima i certifikat za organsko poljoprivredno gospodarstvo koji dodjeljuje ABG, austrijsko tijelo za izdavanje certifikata, a ove će se godine ta zadruga kandidirati za dobivanje certifikata EU-a i SAD-a za farme za uzgoj organskog bilja i organske proizvode, kaže se u priopćenju.

Prema priopćenju, nova će sušilica omogućiti zadruzi da poveća postojeće kapacitete za berbu, sušenje i razvrstavanje proizvoda ljekovitog bilja, i unaprijediti kvantitetu i kvalitetu proizvoda, uz ostvarivanje dodatnih prihoda za poljoprivrednike.

Biljni talog nastao u postupku sušenja dalje će se koristiti kao prirodno gnojivo i organski pesticid u proizvodnji kupine, što će zadruzi i domaćim poljoprivrednicima omogućiti daljnje proširenje proizvodnje i povećanje prihoda, kaže se u priopćenju.

USAID pruža potporu razvoju ekološki održive poljoprivrede u Hrvatskoj te malim poljoprivrednim gospodarstvima u slabije razvijenim područjima Hrvatske pomaže povećati prihode.

Sjedinjene su Države od 1992. do danas u Hrvatskoj osigurale više od 407 milijuna dolara pomoći, od čega veći dio upravo putem programa koje provodi USAID. Ta je pomoć usmjerena na jačanje demokratskih institucija, poslijeratnu obnovu i povratak izbjeglica, potporu u projektima razminiranja i gospodarskog razvitka, te edukativne programe. SAD je osim toga ponudio smjernice i potporu hrvatskom pravosudnom i vojnom sektoru s ciljem poticanja integracije Hrvatske u euroatlantske institucije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙