FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30sati.
ZAGREB, 6. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Drugu godinu zaredom poljoprivredni i prehrambeni sektor bilježi pozitivne trendove, izvijestio je jučer premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade koja se suglasila s programom potpore proizvodnji slavonskog kulena. Kroz taj program Vlada želi udvostručiti proizvodnju tog autohtonog proizvoda, odnosno podići je na 240 tona godišnje. Za izgradnju objekata za proizvodnju kvalitetnog kulena te za potpore uzgajivačima svinja namijenjenih proizvodnji kulena tijekom pet godina planira se izdvojiti 70-ak milijuna kuna. U Slavoniji i Baranji zabilježeno je 67 proizvođača slavonskoga kulena. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković najavljuje da će programe potpore Vlada utvrditi i za slavonsku šunku i za dalmatinski pršut. Govoreći o pozitivnim trendovima, premijer je naveo da je u prvom tromjesečju 2006. izvoz porastao preko 35 posto, a uvoz oko 5 posto. Posebno dobar bio je ožujak. Prvi put u jednom mjesecu izvoz je premašio sto milijuna dolara. Ministar Čobanković naglasio je da je proizvodnja mlijeka u 2005. povećana za 15 posto, što znači da je proizvođačima mlijeka isplaćeno 300 milijuna kuna više nego godinu prije.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader primio je jučer predstavnike vatrogasaca u povodu Dana vatrogasaca te ovogodišnje proslave 130. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice, a u razgovoru je istaknut problem financiranja vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj. Predstavnici vatrogasaca s premijerom su razgovarali i o pripremama za predstojeću protupožarnu sezonu, a ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač naglasio je kako su hrvatski vatrogasci spremni za predstojeću protupožarnu sezonu. Sve vatrogasne snage bit će spremne za puni angažman na svojim pozicijama do 15. lipnja, a imat će na raspolaganju četiri kanadera, šest helikoptera, četiri namjenski organizirane skupine Oružanih snaga kopnene vojske i određene skupine mornarice za prevoženje morem. Ove godine nove interventne postrojbe bit će na Dugom otoku, Visu i Lastovu. Oprema i vozila već se premještaju na otoke kako bi bili spremni za moguće požare, rekao je Poldrugač.

ZAGREB - Predsjednik Gradske organizacije SDP-a i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je sinoć nakon sjednice Gradskog odbora SDP-a kako "zagrebački SDP ima što ponuditi SDP-u i Zagrepčanima kao stranka koja nosi cjelovitu odgovornost u upravljanju Zagrebom". "Naš cilj je da zagrebački SDP, koji je dosad premašivao četvrtinu ukupnih glasova SDP-a na parlamentarnim izborima, dosegne jednu trećinu, te tako da svoj obol pobjedi SDP-a na predstojećim izborima", kazao je Bandić na konferenciji za novinare, nakon sjednice, na kojoj je bio nazočan i predsjednik stranke Ivica Račan. Najavio je da će zagrebački SDP krajem svibnja ili početkom lipnja izaći s "prijedlogom o radu i radnicima u svrhu jačanja zagrebačkog gospodarstva i proizvodnje" kako bi se tim mjerama odgovorilo na, kako kazao ,"ne baš bajno stanje rada i radnika te proizvodnih djelatnosti". Konkretnije o tom prijedlogu nije želio govoriti.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana Crvenog križa, 8. svibnja, i Tjedna Crvenog križa, od 8. do 15. svibnja, Hrvatski Crveni križ (HCK) organizirat će niz događaja koji počinje u subotu u 10 sati na Trgu bana Jelačića predstavljanjem humanitarne akcije "Djeca djeci". U akciji će se prikupljati novac za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju smještenim u Centru za odgoj i obrazovanje "Zvijezda" u Budinščini, Centru za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" u Šibeniku, te Domu za djecu i mladež "Tuškanac" u Zagrebu. Svi zainteresirani mogu pozivom na donatorski telefon 060 60 20 90 donirati 6,82 kune ili novac uplatiti na broj žiro-računa 2340009-1511555516, poziv na broj 09. Hrvatska je pošta i ove godine izdala doplatnu marku "Tjedan Crvenog križa" u vrijednosti 1,15 kuna, koja će se od 8. do 15. svibnja naplaćivati u svim poštanskim uredima za pošiljke u unutarnjem prometu. Prihod je namijenjen HCK-u.

KARLOVAC - Karlovačka Hitna medicinska pomoć (HMP) dobila je dva sanitetska vozila, vrijedna 820 tisuća kuna kupljena novcem županijskog proračuna, od kojih je jedno najsuvremenije vozilo za hitne intervencije u Hrvatskoj. Vozilo je vrijedno 550 tisuća kuna i jedino u državi u cijelosti udovoljava europskom standardu o potrebi opremanja i tehničkim karakteristima sanitetskih vozila za hitne intervencije, rekla je Maja Grba Bujević, voditeljica HMP-a u Karlovcu. U vozilu može početi prvo intenzivno zbrinjavanje pacijenta, prije dolaska u bolnicu. Voditeljica Hitne medicinske pomoći u Karlovcu također je ocijenila da je karlovačka HMP u cijelosti najsuvremenija i najopremljenija služba hitne pomoći u državi.

ROVINJ - Scenskom izvedbom "Strašno lice ništavila", po polemičkim tekstovima književnika Antuna Šoljana, u režiji i obradbi Joška Ševe, u Rovinju su sinoć počeli 11. Šoljanovi dani, književno-znanstveni skup što ga organiziraju rovinjsko Pučko otvoreno učilište i Društvo hrvatskih književnika (DHK). Nakon scenske izvedbe, u kojoj su osim Joška Ševe, sudjelovali mladi glumci Marija Bolić i Duško Modrinić, dodijeljene su nagrade za najbolje literarne radove učenicima srednjih škola u Istarskoj županiji. Književno-znanstveni skup Šoljanovi dani, na kojem će sudjelovati desetak hrvatskih pisaca, nastavlja se danas polaganjem vijenca na kuću Antuna Šoljana te okruglim stolom "Književnost i mediji". Pokrovitelji Šoljanovih dana su Ministarstvo kulture, Istarska županija i grad Rovinj.

ZAGREB - Da je Hrvatska, mala zemlja za veliki odmor, kroz svoju povijest bila zahvalno mjesto boravka mnogih svjetski poznatih osoba, potvrđuje na stanovit način i knjiga "Welcome to Croatia - Doživljaj jednog turističkog vodiča", koju je objavila zagrebačka Naklada "Ljevak". Spajajući fikciju i stvarne osobe i događaje, na granici romana, putopisa i ležernog turističkog vodiča, autori Kristijan Vujičić i Željko Špoljar donose manje poznate činjenice o boravku Alfreda Hitchcocha, Daniela Day-Lewisa, Josifa Brodskog, Nicka Cavea, Marije Terezije, Jamesa Joycea, svetoga Pavla, Marka Pola, Elizabeth Taylor, Jacques-Yvesa Cousteaua, Danila Kiša, Noama Chomskoga i drugih u hrvatskim krajevima. Alfred Hitchcoch svojedobno je izjavio da je najljepši zalazak sunca vidio u Zadru, što je i dokumentirano njegovom fotografijom na zadarskoj rivi. Kažu da je najbolji Hamlet u Dubrovniku bio slavni svjetski glumac, oskarovac Daniel Day-Lewis. Kako se stroga vladarica Marija Terezija provela u Kutjevačkim podrumima s nezaboravnim barunom Trenkom i je li istina da je sv. Pavao na jednom od svojih putovanja posjetio Mljet, kako tvrde stanovnici tog predivnog otoka, a ne Maltu, kako piše u Bibliji. To su samo neka od pitanja i putovanja kroz koja vodi izmišljeni turistički vodič Lovro Belin. Knjiga će kroz 13 putovanja, uz crno-bijele fotografije, čitatelje nasmijati, ali i upoznati s ljepotama mnogih hrvatskih mjesta i gradova.

ZAGREB - Predstavljanjem knjiga, izložbom, klapskim pjevanjem i scenskim igrokazom sinoć je na kulturnoj manifestaciji "Poljičko silo" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) predstavljena bogata baština kraja Poljica, područja smještenog u trokutu Split-Omiš-Trilj, a poznatog u povijesti kao Poljička republika. Predstavljene su knjige "Poljički parnas" Nedjeljka Mihanovića, "Pod škurama srca" Đurđice Tičinović te Godišnjak Poljica. Mihanovićev "Poljički parnas" stručna je monografija o poljičkim kulturnim djelatnicima, većinom književnicima i pjesnicima - od Andrije Stazića i Alfonsa Pavića, preko Jure Kaštelana, Josipa Pupačića do Anđelka Novakovića i Đurđice Ivanišević. O Poljičkom statutu iz 1440. pisanom bosančicom i u tradiciji pisane riječi u Poljicima, govorio je akademik Josip Bratulić. Istaknuo je kako bi vrijednosti tadašnjeg života u poljičkom kraju - radišnost, poštenje i ljubav prema svojoj zemlji, i danas trebale biti moralni uzor. "Poljičko silo" u Zagrebu počelo je jučer misom za Poljičane u zagrebačkoj katedrali i polaganjem cvijeća na grobovima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i fra Marka Mišerde na Mirogoju. Manifestacija završava danas na Jarunu gdje će Poljičani pokazati svoje običaje "pri stolu i kominu" - pripremat će se i kušati tradicionalna poljička jela, od kojih je najpoznatiji soparnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙