FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba vrijednih umjetnina iz privatnog Muzeja "Marton"

SPLIT, 3. svibnja 2006. (Hina) - U Splitu je večeras u obnovljenuprostoru Stare gradske vijećnice na Pjaci otvorena izložba 200najljepših izložaka iz Muzeja "Marton", privatnoga samoborskog muzejakolekcionara Veljka Martona.
SPLIT, 3. svibnja 2006. (Hina) - U Splitu je večeras u obnovljenu prostoru Stare gradske vijećnice na Pjaci otvorena izložba 200 najljepših izložaka iz Muzeja "Marton", privatnoga samoborskog muzeja kolekcionara Veljka Martona.

Izložbu je u nazočnosti brojnih Splićana, samoborskoga gradonačelnika Dubravka Filipeca, nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića, župana Ante Sanadera, otvorio splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.

"Dojam je čudesan, ovo je sjajan početak obnovljene vijećnice kao novoga muzejskog prostora. To je prva izložba u njoj, a vrlo je bitna jer je izložen najljepši dio izvanredne privatne zbirke predmeta koji su pripadali europskoj aristrokaciji u 18. i 19. stoljeću", kazao je gradonačelnik Puljić.

Vlasnik te vrijedne zbirke Veljko Marton kazao je da je neobično zadovoljan postavom izložbe i predanošću ljudi i splitskih kulturnih djelatnika, posebno što je gradska jezgra u Splitu prepuna turista. "Stranci će ostati zapanjeni jer ne očekuju da mi u Hrvatskoj imamo takve izloške. Posebno će Francuzi, kojih, kako vidim, u Splitu ima mnogo, prepoznati umjetnine sa svoga kraljevskog dvora koje sam skupljao punih 30 godina. U Split su stigli najljepši od mojih 2000 predmeta od stakla i srebra, slika, dijelova namještaja i satova iz 18. i 19. stoljeća", kazao je Marton.

Izložba je otvorena do 15. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙