FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: postavljena spomen-ploča Vladimiru Prelogu

Sarajevo/Vladimir PrelogSarajevo: postavljena spomen-ploča Vladimiru PreloguSARAJEVO, 3. svibnja 2006. (Hina) - U povodu stote obljetnicerođenja hrvatskog nobelovca Vladimira Preloga u srijedu je u njegovurodnom gradu Sarajevu otkrivena spomen-ploča .
SARAJEVO, 3. svibnja 2006. (Hina) - U povodu stote obljetnice rođenja hrvatskog nobelovca Vladimira Preloga u srijedu je u njegovu rodnom gradu Sarajevu otkrivena spomen-ploča .

U znak sjećanja na velikog znanstvenika ali i činjenice da je on bio jedan od stipendista "Napretka", postavljanje spomen-ploče potaknula je uprava tog hrvatskog kulturnog društva.

Ploču na Prelogovoj rodnoj kući otkrili su predsjednik "Napretka" Franjo Topić i ministar obrazovanja Sarajevske županije Emir Turkušić a tom činu nazočio je i član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović.

Akademik Zdravko Pujić je ne svečanosti istaknuo da je Prelogov znanstveni opus postao nerazdvojnim dijelom suvremene civilizacije.

Vladimir Predlog rođen je u Sarajevu 23. srpnja 1906, školovao se i studirao u Zagrebu i Pragu a Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1975. godine.

Umro je 1998. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙