FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Primorac zadovoljan provedbom nacionalnih ispita

ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac rekao je u srijedu, nakon prvog dana polaganjanacionalnih ispita za prve razrede gimnazije, da će rezultati togaispita pomoći da se obrazovni sustav u Hrvatskoj poboljša i ujednači.
ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekao je u srijedu, nakon prvog dana polaganja nacionalnih ispita za prve razrede gimnazije, da će rezultati toga ispita pomoći da se obrazovni sustav u Hrvatskoj poboljša i ujednači.

"Rezultati će biti ogledni, da možemo već od sutra početi ulaziti u pojedinačne škole i popravljati sustav obrazovanja dok on ne bude ujednačen", rekao je Primorac nakon obilaska učenika zagrebačke V. gimnazije prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, nakon završenog ispita iz hrvatskog jezika.

"Prvi put morat ćemo se suočiti s činjenicama, koje su dugo bile ispod tepiha, i mi ćemo znati tko i kako podučava učenika, koja je razina obrazovnog sustava u Hrvatskoj, koliko npr. jedna škola u Kninu ili na nekom otoku odgovara školi u Zagrebu, kakva je korelacija ocjene u indeksu i stvarnoga znanja djeteta", rekao je Primorac.

"Ovo je danas veliki iskorak za hrvatsko školstvo i više sam nego ikada uvjeren da će Hrvatska do 2010., što nam je i cilj, imati najkonkurentniji sustav obrazovanja u ovom dijelu Europe", istaknuo je ministar Primorac.

Gotovo 13 i pol tisuća učenika prvih razreda gimnazija u Hrvatskoj u srijedu je imalo pismeni ispit iz hrvatskoga jezika, u četvrtak će imati iz matematike te 5. svibnja iz prvog stranog jezika. Svrha nacionalnih ispita nije ocjenjivanje nego uvid u opće znanje učenika te priprema za državnu maturu.

Nacionalne ispite i državnu maturu nije kreirala politika, već struka, i zbog toga će "učenicima državna matura garantirati upis na fakultete, znači ne više po vezama, nego po njihovim sposobnostima", kazao je Primorac i dodao da je to "možda najradikalniji i najveći iskorak hrvatskog obrazovanja".

Na upit novinara kada će biti objavljeni rezultati nacionalnih ispita, ministar je rekao da se po standardu europskog obrazovnog sustava s rezultatima ide u javnost kad je obrazovni sustav usklađen, što u Hrvatskoj nije slučaj.

"Zadnjih deset, petnaest godina ulaže se neravnomjerno i vi ne možete tražiti jednaki rezultat onoga koji godinama nije dobivao niti jedne kune, koji je u maloj sredini bio obespravljen, i elitne gimnazije u Zagrebu", rekao je.

Ministar je izjavio kako ga je danas zanimala provedba ispita te da je doznao da svega nekoliko učenika u Hrvatskoj nije izišlo na ispit zbog opravdanih razloga, kao i da su učenici na ispit odlično reagirali.

Ministar je izdvojio komentar jednoga učenika, koji je rekao da je test bio "taman po mjeri".

Naglasio je da činjenica da nitko nije vidio test do ispita pokazuje da Hrvati mogu stati na kraj nepotizmu i laži.

Osim učenika V., ministar je danas obišao i učenice Ženske opće gimnazije Družbe Sestara milosrdnica u Zagrebu, a najavljeno je da će obići i učenike prvih razreda gimnazija u drugim krajevima Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙