FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Uspostavlja se škola za javnu upravu u jugoistočnoj Europi

Bruxelles: Uspostavlja se škola za javnu upravu u jugoistočnoj EuropiBRUXELLES, 2. svibnja 2006. (Hina) - Predstavnici pet zemaljajugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja,među njima i hrvatska ministrica vanjskih poslova KolindaGrabar-Kitarović, potpisali su u utorak u Bruxellesu Protokol osuradnji na uspostavi regionalne škole za javnu upravu, koja bitrebala pomoći u školovanju i usavršavanju državnih službenika.
BRUXELLES, 2. svibnja 2006. (Hina) - Predstavnici pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, među njima i hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, potpisali su u utorak u Bruxellesu Protokol o suradnji na uspostavi regionalne škole za javnu upravu, koja bi trebala pomoći u školovanju i usavršavanju državnih službenika.

"Ovo je još jedan dokaz o konkretnom napretku u ispunjavanju solunske i salzburške agende", rekao je nakon potpisivanja Protokola europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, dodajući da je reforma javne uprave u tim zemljama (Hrvatska, BiH, SiCG, Makedonija i Albanija) bitan element u procesu približavanja regije Europskoj uniji.

"Mislim da je ovo vrlo dobro s obzirom da sve zemlje moraju ojačati svoje institucionalne kapacitete, a Hrvatska izražava spremnost da podijeli svoje iskustvo", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Protokolom je predviđeno osnivanje mreže škola za javnu upravu u državama potpisnicama radi poboljšanja suradnje u regiji u području javne uprave i usavršavanja administrativnih kapaciteta.

Za prve dvije godine EU će financirati ovu inicijativu s dva milijuna eura iz CARDS programa. Za sada nije predviđeno da ta škola ima neko svoje sjedište, a ako do toga dođe, Hrvatska sa svoje strane predlaže Rijeku, rekla je ministrica Grabar-Kitarović.

U okviru ove inicijative, zemlje potpisnice će održavati kontakte između institucija odgovornih za osposobljavanje i obrazovanje javne uprave, razmijenjivati informacije i iskustva te sudjelovati u projektima od zajedničkog interesa. Također je predviđeno održavanje seminara, ljetnih i zimskih škola za državne službenike te godišnjih konferencija za djelatnike javne uprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙