FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Borrell za skopski "Dnevnik" o Balkanu

SKOPJE, 30. travnja 2006. (Hina) - U nedjeljnom broju skopski dnevnilist Dnevnik objavljuje tekst predsjednika Europskog parlamenta JosepaBorrella Fontellesa pod naslovom "Balkan na putu za Europsku uniju" ukome se osvrće na povijest regije.
SKOPJE, 30. travnja 2006. (Hina) - U nedjeljnom broju skopski dnevni list Dnevnik objavljuje tekst predsjednika Europskog parlamenta Josepa Borrella Fontellesa pod naslovom "Balkan na putu za Europsku uniju" u kome se osvrće na povijest regije.

"Makedonija i Hrvatska zemlje kandidatkinje za članstvo u EU pokazuju nam dva različita lica. Zagreb i Skopje imaju malo dodirnih točaka. Kontrast između dviju prijestolnice je rezultat različitih povijesnih putova. Hrvatska je bila dio Austrougarskog carstva, a Makedonija je podnosila otomansko ropstvo. Iz tih razloga Zagreb je tipično središnji europski grad za razliku od Skopja, koje posjeduje orijentalni šarm", piše Borrell.

Doprinos EU stabilnosti Balkana ne smije nam zatvarati oči pred činjenicom da se Europa nije pokazala na visini u trenutku dezintegracije Jugoslavije. Zato je od izvanrednog značaja ostaviti nadu ovim zemljama za članstvo i pokraj toga, što svaka od njih, za taj cilj, mora poći svojim putem u skladu sa vlastitom situacijom i kapacitetima, kaže Borrell.

"Demokratskim snagama svim ovim zemljama potrebna je naša potpora kako bi provele reforme i priključile se europskoj obitelji. Nije trenutak da se Europa koleba, niti da sumnja u svoju volju da ove zemlje integrira bez obzira na vremensko razdoblje, u nekim slučajevima i dugo, da se neke od njih pripreme za članstvo", dodaje on.

Za tu svrhu EU mora reformirati svoje institucije. Procesi proširivanja i produbljivanja oduvijek su išli ruku pod ruku. Povijest ne zaboravlja svoj ritam ali se može ponoviti ako se ne nauče lekcije koje ona daje, piše predsjednik EP.

"Prije desetak godina, dok je Balkan gorio i krvario, mi smo se u Bruxellesu pretvarali da ništa ne vidimo. Danas, moramo riješiti unutarnje probleme kako bi prihvatili minarete i zvona i omogućili im da mirno žive jedni pokraj drugih", naglašava Borrell.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙