FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski sud zaštitio prava transseksualke

BRUXELLES, 28. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Britanskoj transseksualkimirovina se treba isplaćivati od njenog 60. rođendana a ne od 65. kaou slučaju muškaraca, presudio je Europski sud.
BRUXELLES, 28. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Britanskoj transseksualki mirovina se treba isplaćivati od njenog 60. rođendana a ne od 65. kao u slučaju muškaraca, presudio je Europski sud.

Europski sud pravde sa sjedištem u Luksemburgu presudio je u četvrtak u korist Sarah Richards kojoj je odbijen zahtjev da u mirovinu ode sa 60 godina starosti jer Britanija ne dopušta promjenu spola u rodnim listovima.

Richards je bio rođen 1942. godine kao muško no spol je promijenio 2001. godine nakon što mu je dijagnosticirana rodna dysphoria, stanje koje liječnici i psiholozi definiraju kao trajnu odbojnost osobe prema vlastitom spolu.

Po presudi suda "pravo da se ne bude diskriminiran jedno je od temeljnih ljudskih prava", a "sud utvrđuje da je neravnopravan odnos" prema Richardsu temeljen na "njenoj nemogućnosti da joj se prizna novi spol nakon operacije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙