FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Urota zrinsko-frankopanska u stripu

KUTINA, 27. travnja 2006. (Hina) - Knjižnica i čitaonica u Kutinivečeras je predstavila strip "Urota zrinsko-frankopanska" sisačkogakademskog slikara Alema Biočića.
KUTINA, 27. travnja 2006. (Hina) - Knjižnica i čitaonica u Kutini večeras je predstavila strip "Urota zrinsko-frankopanska" sisačkog akademskog slikara Alema Biočića.

Objavljen je u povodu 335. obljetnice pobune i pogibije njezinih nositelja, hrvatskih velikaša Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu.

Strip, rađen olovkom u boji, ima pedesetak stranica s gotovo 400 kadrova. Prema motivima književnog djela Eugena Kumičića, uz dojmljive crtačke scene, govorni okvir dala je supruga autora Đurđica Biočić.

Kako je rečeno na predstavljanju, ideja je rođena u Domovinskom ratu, a strpljivi rad na stripu završen je u vrijeme "Oluje" 1995. godine.

Prvi strip koji je na tu povijesnu temu objavila nakladnička kuća "Spiritus movens" iz Kutine sutra će biti predstavljen u Osijeku uz stručni skup učitelja povijesti Osječko-baranjske županije i uz Dan Osnovne škole Frana Krste Frankopana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙