FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatskoj odobreno otvaranje pregovora o obrazovanju i kulturi - dulje

BRUXELLES, 26. travnja 2006. (Hina) - Veleposlanici 25 zemalja članicaEU-a usuglasili su se u srijedu u Bruxellesu da se otvore pregovori opoglavlju obrazovanja i kulture s Hrvatskom i Turskom, doznaje se izdiplomatskih izvora.
BRUXELLES, 26. travnja 2006. (Hina) - Veleposlanici 25 zemalja članica EU-a usuglasili su se u srijedu u Bruxellesu da se otvore pregovori o poglavlju obrazovanja i kulture s Hrvatskom i Turskom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Već tijekom srijede hrvatskoj će Vladi biti upućen poziv da dostavi svoje pregovaračke pozicije za to poglavlje, rekao je Hini izvor iz austrijskog predsjedništva EU-a. "U ime zemalja članica EU-a, obavještavamo vas da se Hrvatska na ovom stupnju smatra dovoljno pripremljenom za otvaranje pregovora o poglavlju 26, obrazovanje i kultura", stajat će u pismu koje će austrijsko predsjedništvo uputiti Zagrebu.

Odbor stalnih predstavnika (COREPER) u srijedu je postigao suglasnost da se Hrvatskoj i Turskoj uputi poziv da dostave svoje pregovaračke pozicije za to poglavlje. Izvješće o screeningu za to poglavlje Komisija je uputila Vijeću EU-a još u drugoj polovici veljače i onda je tjednima bilo na stolu, najprije Radne skupine Vijeća za proširenje, a zatim i na COREPER-u.

Do toga zastoja je došlo nakon što je dio zemalja članica otvorio raspravu treba li političke kriterije, konkretnije pitanje ljudskih prava, primjenjivati u svim poglavljima gdje je to moguće ili to ostaviti samo za poglavlje pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. Rasprava se povela uglavnom zbog Turske, kojoj se u području obrazovanja zamjera odnos prema manjinama i školovanju djevojčica.

Austrijsko je predsjedništvo iz tjedna u tjedan izlazilo s novim prijedlozima kako izići iz te situacije. Do dogovora je napokon došlo u srijedu, nakon što je predsjedništvo EU-a predložilo da se u zapisnike sa sastanaka COREPER-a, koji su interni dokumenti, unesu stajališta i primjedbe nekih zemalja da je nadzor poštivanja političkih kriterija, ljudskih prava i vladavine zakona, važan u pregovaračkom procesu.

Rasprava o horizontalnom uključivanju političkih kriterija bit će nastavljena u Radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje i na COREPER-u.

Obrazovanje i kultura je drugo poglavlje za koje je Hrvatska dobila poziv da dostavi pregovaračke pozicije, nakon znanosti i istraživanja.

Sada postoje izgledi da se konkretni pregovori, osim o poglavlju znanosti i istraživanja, otvore i za obrazovanje i kulturu na sljedećoj pristupnoj konferenciji 12. lipnja u Luxembourgu. Prije toga, Europska komisija mora izraditi nacrt zajedničke pregovaračke pozicije EU-a, koju onda moraju prihvatiti zemlje članice. Hrvatska je Vlada već ranije pripremila svoju pregovaračku poziciju za obrazovanje i kulturu i sada će je moći uputiti Vijeću.

Upitan hoće li do 12. lipnja EU imati svoju pregovaračku poziciju za to poglavlje, izvor je rekao da je to "moguće", ali da sve ovisi o brzini kojom će Komisija izraditi nacrt zajedničke pozicije EU-a.

Što se tiče poglavlja znanosti i istraživanja, Hrvatska je odmah nakon što je dobila poziv dostavila svoju pregovaračku poziciju, a Komisija bi trebala nacrt zajedničke pozicije EU-a dostaviti Vijeću sredinom sljedećeg mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙