FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frattini: Očekujem veliki napredak u reformi pravosuđa u Hrvatskoj

BRUXELLES, 25. travnja 2006. (Hina) - Povjerenik Europske komisijeFranco Frattini izrazio je u utorak u Bruxellesu uvjerenost da ćeHrvatska ispuniti kopenhaške kriterije, koji se odnose na vladavinuprava, te spremnost Komisije da joj u tome pomogne.
BRUXELLES, 25. travnja 2006. (Hina) - Povjerenik Europske komisije Franco Frattini izrazio je u utorak u Bruxellesu uvjerenost da će Hrvatska ispuniti kopenhaške kriterije, koji se odnose na vladavinu prava, te spremnost Komisije da joj u tome pomogne.

"Očekujem veliki napredak u reformi pravosudnog sustava, za što će trebati vremena. Uvjeren sam da će Hrvatska ispuniti zahtjeve sadržane u kopenhaškim kriterijima i mi ćemo joj pomoći da to napravi", izjavio je Frattini, povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost, nakon završetka dvodnevnog međuparlamentarnog kolokvija na kojem je sudjelovalo i četvero zastupnika Hrvatskog sabora.

Na međuparlamentarnom kolokviju u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu sudjelovali su zastupnici iz Europskog parlamenta, pristupajućih zemalja Bugarske i Rumunjske zatim Hrvatske, dok se zastupnici druge zemlje kandidatkinje Turske nisu pojavili iako su bili pozvani. Tema je bila "vladavina prava i neovisno pravosuđe kao uvjet za pristup EU-u - europska perspektiva".

Član saborskog Odbora za pravna pitanja Dražen Bošnjaković rekao je da je hrvatsko izaslanstvo u protekla dva dana predstavilo novu strategiju reforme pravosuđa, "o kojoj su se članovi Europskog parlamenta pozitivno izrazili".

Predsjednik saborskog Odbora za pravna pitanja Emil Tomljanović je rekao da "Hrvatska ne kreće od nule u reformi pravosuđa te da se u nekim segmentima daleko odmaklo".

"Protekla dva dana dala su nam izvjesne smjernice i u tom smislu mislim da će vlada konkretnim prijedlozima u relativno kratkom roku riješiti one osnovne pravne institute, koji se odnose na vladavinu prava i još veću neovisnost pravosuđa, kako bismo se uskladili s EU-om, ali i radi nas samih", rekao je Bošnjaković.

Josip Leko, potpredsjednik toga Odbora, rekao je da EU stavlja naglasak na pravnu sigurnost te da "vlada mora osigurati standarde sigurnosti prije ulaska u EU-u bilo da je riječ o terorizmu, korupciji ili drugim problemima".

Zastupnica Ingrid Antičević Marinović, također članica saborskog Odbora za pravna pitanja, rekla je da je "na Hrvatskoj da učini svoje pravosuđe bržim i efikasnijim, kako bi se osiguralo poštivanje osnovnih načela o ljudskim pravima i neovisnosti pravosuđa".

Povjerenik Frattini je rekao da se pravosudni sustav u kandidatskim zemljama, koje nisu imale demokratsku tradiciju, mora razviti iz "moćnog instrumenta za državnu kontrolu, a u nekim slučajevima služilo je i za represiju, u neovisnu vlast u demokratskom društvu".

"Neovisno pravosuđe koje dobro funkcionira nije samo nužan stup demokratskog društva, nego je također od ključne važnosti za gospodarski razvoj... Neovisni i odgovorni pravosudni sustav mora se uspostaviti prije svega zbog koristi za građane onih zemalja koji se žele priključiti europskoj obitelji ", a ne samo kako bi se zadovoljio Bruxelles, istaknuo je Frattini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙