FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 25. travnja

ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 25. travnja.
ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 25. travnja.

BRIJUNI - Na proširenom ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, koji će se održati u utorak na Brijunima, osim ministara obrane i vanjskih poslova zemalja članica povelje i njihovih kolega iz triju baltičkih zemalja, sudjelovat će i predsjednik RH Stjepan Mesić. Osim predsjednika Mesića, Hrvatsku će na susretu, nazvanom Adriatic-Baltic-Atlantic, predstavljati ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević. Makedoniju će također predstavljati dvoje ministara - ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva i ministar obrane Jovan Manasijevski, dok će izaslanstvo treće zemlje članice Američko-jadranske povelje - Albanije - predvoditi ministar obrane Fatmir Mediu i zamjenik ministra VP Florant Celik. Na Brijune stižu oba ministra iz Estonije - Urmas Paet (VP) i Juergen Ligi (obrana) - i iz Latvije - Artis Pabriks (VP) i Artis Slakteris (obrana), dok će u ime Litve sastanku nazočiti podtajnik MVP-a Andrius Navikas i zamjenik ministra obrane Gintautas Šivickas. SAD, kao zemlju partnera u Američko-jadranskoj povelji, predstavljat će zamjenica pomoćnika državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Rosemary DiCarlo. Hrvatska u prvoj polovici 2006. koordinira radom Američko-jadranske povelje, a cilj brijunskog susreta je razmjena iskustava stečenih u dosadašnjem širenju NATO-a i rasprava o političkim i sigurnosnim pitanjima relevantnim za sudionike sastanka u sklopu transatlatskog dijaloga i perspektive daljnjeg proširenja

ZAGREB - Parlament Bosne i Hercegovine odlučuje hoće li stupiti na snagu izmjene Daytonskog ustava što su ih uz posredovanje američke administracije u ožujku dogovorili predsjednici sedam najutjecajnijih političkih stranaka. O ustavnim amandmanima u utorak će odlučivati Zastupnički dom a dobiju li oni u ovom tijelu potrebnu natpolovičnu većinu glasova, u srijedu će se o njima očitovati i Dom naroda. Odbacivanje postignutog političkog dogovora moglo bi blokirati ambicije BiH za približavanjem euro-atlantskim integracijama.

BEČ - U Beču će se održati Godišnja skupština Hrvatsko-austrijske trgovinske komore. U sklopu skupštine održat će se okrugli stol o greenfeld investicijama u Hrvatskoj na kojem će sudjelovati i potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec.

DEN HAAG - Predsraspravna konferencija šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, dan uoči početka suđenja. Tadašnji premijer HR Herceg Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić, optuženi u 27 točaka za ratne zločine nad Bošnjacima 1993/94., 2004. su se dobrovoljno predali ICTY-ju te izjasnili da nisu krivi i čekali na slobodi početak suđenja koje bi moglo potrajati nekoliko godina zbog složenosti predmeta.

DUBLIN - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić tijekom radnog posjeta Irskoj sastaje se s ministrom poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Michaelom Martinom s kojim će razgovarati o mogućnostima unapređenja gospodarske suradnje i privlačenja irskih ulaganja u Hrvatsku.

OSWIECIM - Godišnji "Mimohod živih" u kojem sudjeluje nekoliko tisuća mladih židova te bivši izraelski premijer Shimon Peres na mjestu bivšeg nacističkog logora Auschwitz-Birkenau

JERUZALEM - Dan sjećanja na Holokaust.

OSLO - Posjet palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

KATMANDU - Masovni prosvjed protiv kralja na poziv sedam glavnih oporbenih stranaka.

NEW YORK - Počinje 5. po redu Tribeca Film Festival što su ga nakon napada 11/9 na New York osnovali 2002. Robert de Niro i Martin Scorsese a u čiji je službeni program uvršten i hrvatski film "Dva igrača s klupe" redatelja i scenarista Dejana Šorka.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Renata Tomašević

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Domagoj Janković

Tel. **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙