FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 24. travnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Borba protiv korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminala, sankcioniranje ratnih zločina, prioriteti su u iduće četiri godine glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je danas prisegnuo na svoj drugi mandat pred predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom. Bajić je najavio da će u provedbi zacrtanih prioriteta surađivati s nadležnim tijelima - policijom, inspekcijama, revizijom, poreznom upravom. Podjednako važnom označio je brigu o zaštiti državne imovine, posebice pomorskog dobra. Veliko, jednodušno povjerenje koje vam je iskazao Hrvatski sabor prate i velika očekivanja od vas i državnog odvjetništva u cjelini, rekao je Vladimir Šeks Bajiću, ističući pri tome progon počinitelja najtežih kaznenih djela, korupcije i organiziranog kriminala.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je danas da su natječaji Ministarstva za nabavu radiološke opreme jednaki za sve ponuđače, i time opovrgnuo tvrdnje da se pogoduje samo jednom proizvođaču. Direktor tvrtke Medicom Tomislav Krsnik, koji u Hrvatskoj prodaje medicinske uređaje američke tvrtke General Electric, ustvrdio je u Jutarnjem listu da u sedam raspisanih natječaja Ministarstva zdravstva za nabavu opreme, tražene karakteristike uređaja može zadovoljiti samo jedan proizvođač, a to je japanski Shimadzu. Ljubičić ističe da Državna revizija, koja prati sve natječaje, nija naišla na nepravilnosti u njihovoj provedbi, ali su zahvaljujući objedinjenoj nabavi opreme, koju po uzoru na druge zemlje Hrvatska primjenjuje u posljednje tri godine, cijene opreme snižene između 40 i 50 posto.

ZAGREB - Predsjednik Papinskog vijeća "Iustitia et pax" kardinal Renato Raffaelo Martino predstavio je danas u Zagrebu hrvatsko izdanje Kompendija socijalnog nauka Crkve. Kardinal Martino u predgovoru je istaknuo da je dokumenat Kompendij socijalnog nauka Crkve priređen po nalogu sv. Oca Ivana Pavla II. kako bi se sažeto, ali iscrpno izložilo socijalno naučavanje Crkve. Istaknuo je kako je cilj tog dokumenta promijeniti društvenu stvarnost snagom Evanđelja koju svjedoče oni koji su vjerni Isusu Kristu koji im je bio i ostao izazov i na početku trećeg tisućljeća kršćanske ere. Kardinala Renata Raffaela Martina danas je primio i predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, a sastanku je nazočio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

OSIJEK - Osječko Gradsko poglavarstvo odlučilo je Gradskom prijevoznom poduzeću dati jamstvo za podizanje kredita od 55 milijuna kuna, namijenjenih nastavku obnove tramvaja i popravku tramvajske pruge. Kako se sumnja da su sredstva iz prethodnoga kredita, podignutog za mandata bivše gradske vlasti, trošena nenamjenski, kompletan materijal o tome kreditu proslijedit će se Državnom odvjetništvu i policiji, izvijestili su danas čelnici Gradskog poglavarstva. Kazavši kako ne želi ulaziti u eventualne kriminalne aspekte potrošnje toga kredita, gradonačelnik Anto Đapić rekao je na konferenciji za novinare kako sredstva prethodnoga kredita, u iznosu od 63 milijuna kuna, "nisu u cijelosti namjenski utrošena za prvobitnu namjenu, a to je reparacija tramvaja", te da će se nadležnim državnim institucijama prepustiti donošenje konačne procjene.

SPLIT - Prof. dr. Ivan Pavić izabran je na današnjoj sjednici Senata ponovno za rektora splitskoga Sveučilišta. Za njegov novi četverogodišnji mandat glasovalo je 30 članova Senata, dok je njegov protukandidat prof. Slobodan Beroš dobio jedan glas. Rektor Pavić izjavio je nakon izbora kako nije očekivao tako dobar rezultat i toliki broj glasova. "Ovo je očito rezultat mojega dosadašnjega rada, jer je Senat očito prepoznao pozitivne pomake napravljene tijekom mojega prvoga mandata", rekao je Pavić. Splitsko će se Sveučilište nastaviti razvijati kao i posljednjih nekoliko godina, najavio je, što znači nastavak izgradnje sveučilišnog kampusa u dvije faze tijekom kojih se, prema rektorovim riječima, ne očekuje nikakav prekid, jer je financiranje osigurano i redovito.

ZAGREB - Prihvati li Hrvatski sabor prijedlog dvojice HNS-ovih zastupnika dostavljači će reklame smjeti ostavljati samo u onim poštanskim sandučićima na kojima bude izričiti pristanak korisnika. Dragutin Lesar i Nikola Vuljanić svoj su prijedlog uobličili u izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača i poslali ga Saboru na odlučivanje. Na taj prijedlog HNS-ove je zastupnika motivirala činjenica da se poštanski sandučići dnevno pune hrpama papirnatih reklama čiji teret zbrinjavanja pada na građane, a ne na oglašivače, najčešće trgovce. HNS-ovci traže i zabranu korištenja elektroničke pošte za neželjeno oglašavanje tzv. SPAM-a. Naglašavaju da su zemlje EU-a već poduzele niz zakonskih mjera za borbu protiv SPAM-a.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić i predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić na današnjem su sastanku u Zagrebu pozdravili pokretanje postupka za promjenu Ustava BiH, ali i upozorili da ustavne promjene nikako ne smiju dovesti do umanjivanja sadašnjeg položaja niti jednog konstitutivnog naroda. Naročito se ne smije dozvoliti dovođenje u neravnopravan položaj Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u BiH, stoji u priopćenju HSS-a.

ŠIBENIK - Unaprjeđenje tehnike i tehnologije za otkrivanje mina na minski sumnjivim područjima središnja je tema 3. Međunarodnog stručnog savjetovanja "Humanitarno razminiranje, o otkrivanju mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava" koje je, u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), jutros počelo u hotelskom naselju Solaris kod Šibenika. U radu trodnevnog savjetovanja sudjeluje 150 stručnjaka, predstavnika tvrtaka za razminiranje, nevladinih organizacija i međunarodnih institucija iz 25 zemalja. "Cilj je ubrzati proces razminiranja, povećati sigurnost i kvalitetu, te sniziti vrlo visoku cijenu humanitarnog razminiranja", naglasio je na konferenciji za novinare Otto Jungwirth, ravnatelj HCR-a.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a danas je Ravnateljstvu te kuće na doradu vratilo nacrt pravilnika o reklamiranju u televizijskim programima te utvrđivanju prikrivenog reklamiranja, budući da su članovi Vijeća na predloženi tekst imali brojne primjedbe. Osnovna je primjedba da pravilnik ne predviđa nikakav sustav kazni za odgovorne urednike u čijim se emisijama utvrdi prikriveno reklamiranje, da ne se ne navodi težina svakog pojedinog prijestupa i pripadajuće sankcije i da se ne predviđa tijelo koje bi utvrđivalo je li u pojedinom slučaju riječ o prikrivenom reklamiranju ili ne. Član Vijeća Danko Bljajić iznio je niz primjera za koje tvrdi da su neprikriveno reklamiranje u HTV-ovim emisijama, posebno u nedjeljnom Dnevniku Gorana Milića, primjerice onom uskršnjem kada je, kaže, u dva navrata nepotrebno reklamiran Večernji list.

ZAGREB - Na poziv češkog ministra kulture Vitezslava Jandaka ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić otputovao je u Prag gdje će dvojica ministara potpisati Program kulturne suradnje između hrvatskog i češkog ministarstva kulture 2006.-2008., priopćeno je danas iz Ministarstva kulture. Program će, među ostalim, definirati suradnju ustanova i udruga na području kulture i umjetnosti, a koja će pridonijeti afirmaciji kultura dviju zemalja. Suradnja se odnosi na glazbene i koncertne ustanove, galerije i muzeje koji će izravno dogovarati razmjenu izložbi, poticat će se suradnja na području zaštite kulturne baštine u području restauracije pokretne i nepokretne baštine, ističe se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙