FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN oko HT i Iskona nema nadležnost osim u slučaju portala

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnognatjecanja (AZTN) nije u slučaju T-HT-ova najavljenog preuzimanjaIskona nadležna za ocjenu te koncentracije jer Iskon ima manje odzakonski propisanih 100 milijuna kuna prihoda koji su prag ekonomskeveličine iznad kojeg se koncentracija mora prijaviti, te jedino ostajerazmatranje koncentracije na razini web portala kao medija.
ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nije u slučaju T-HT-ova najavljenog preuzimanja Iskona nadležna za ocjenu te koncentracije jer Iskon ima manje od zakonski propisanih 100 milijuna kuna prihoda koji su prag ekonomske veličine iznad kojeg se koncentracija mora prijaviti, te jedino ostaje razmatranje koncentracije na razini web portala kao medija.

Izjavila je to danas u razgovoru s novinarima predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Agencija zapravo ima tri praga kad se koncentracija mora ocjenjivati - da do nje uopće i dođe (da je potpisan predugovor ili ugovor), da svaki od minimum dva sudionika koncentracije ima prihod veći od 100 milijuna kuna te da nema učinaka na tržištu medija.

Ako ima učinaka na tržištu medija mora se prijaviti, u ovom slučaju u dijelu web portala, a neće se ocjenjivati ako se, primjerice, Iskonov portal ugasi ili pak proda trećoj osobi koja nema veze s T-HT-om, pojasnili su iz Agencije.

Podsjećaju da su imali slučaj razmatranja koncentracije ispod zakonskog iznosa prihoda, ali da je Upravni sud ustvrdio da Agencija ne može ocjenjivati sve koncentracije već samo one iz okvira propisanih zakonom.

U nepunih deset godina, od 1997. do zaključno s 20. travnja 2006., Agencija je ocjenjivala ukupno 135 koncentracija, pri čemu je 126 koncentracija ocijenila dopuštenim, osam uvjetno dopuštenim, a jedna je namjera koncentracije zabranjena.

Među dopuštenim je i koncentracija Tvornice duhana Rovinj i Tvornice duhana Zagreb. Agencija, ističe Spevec, nema mogućnosti djelovanja niti je nadležna u najnovijem radno-pravnom sporu radnika s poslodavcem u slučaju TDZ-a.

Podsjećaju da je koncentracija TDR i TDZ ocjenjivana temeljem nekoliko kriterija, posebno kriterija opadajućeg poslovanja.

Promatralo se pet godina, od 1993. do 1997. u kojima je TDZ gubio tržišne udjele sa polovice na 30 posto tržišta, u kojem ta tvornica nije otplaćivala dugovanja pa su se stekli uvjeti za pokretanje stečaja i likvidacije te kada je Zagrebačka banka zamijenila svoja potraživanja u vlasnički udjel nakon čega je imala 82 posto dionica. Na natječaj ZABA-e obvezujućom se ponudom javio samo TDR.

Prilikom ocjene o dopuštanju koncentracije vodilo se računa da se očuvaju brandovi, osigura mogućnost izbora, know-how i radna mjesta. U slučaju zabrane koncentracije uslijedio bi stečaj i likvidacija.

Agencija je tadašnjim mjerama osigurala i da novi vlasnik ne može do kraja 2000. prodati TDZ, a prestanak proizvodnje brandova i promjena distribucijskih tijekova nije bila moguća bez odobrenja AZTN-a.

Prijava novih koncentracija za TDR je bila utvrđena na 30 dana ranije, propisana je obveza prijave svih ugovora o licenci i suradnji, kao i prijava udjela dioničara većih od 15 posto, uz izvještavanje o tržišnim udjelima svaka tri mjeseca.

Sve te mjere imale su za učinak i to da TDR nije mogao preuzeti i Tvornicu duhana Zadar, podsjećaju iz Agencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙