FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poplave: U Rumunjskoj i Bugarskoj i dalje teško stanje

BUKUREŠT/SOFIJA, 21. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Rumunjska sepriprema u petak srušiti veliki nasip u delti Dunava kako bi zaštitilaribarska sela i imanja koja se nalaze u nizini dok nabujala rijeka idalje stvara goleme probleme diljem jugoistočne Europe u kojoj jedosad poplavila više od 300 tisuća hektara zemljišta.
BUKUREŠT/SOFIJA, 21. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Rumunjska se priprema u petak srušiti veliki nasip u delti Dunava kako bi zaštitila ribarska sela i imanja koja se nalaze u nizini dok nabujala rijeka i dalje stvara goleme probleme diljem jugoistočne Europe u kojoj je dosad poplavila više od 300 tisuća hektara zemljišta.

Teškom mehanizacijom će se probiti rupa u 40 kilometara dugom nasipu, izvorno sagrađenom kako bi zadržao vodu u ekološki osjetljivoj delti Dunava. Rupa će se otvoriti na mjestu samo 50-ak metara udaljenom od Crnog mora, nedaleko od gradića Sfatu Gheorghea i Suline.

"Nakon što probijemo rupu, voda će oteći izravo u Crno more i neće biti šteta na obradivom zemljištu. Nadamo se da vćemo time spasiti oko 500 ljudi od evakuacije", izjavio je dužnosnik okruga Tulcee.

U obližnjim gradićima Bistretu i Bechtetulu, iz kojih su ovog tjedna evakuirane stotine mještana, stanje se stabliziralo ali vlasti upozoravaju kako je Dunav na nekoliko brana i dalje u porastu i kako bi uskoro mogao poplaviti nove površine.

Na Balkanu je dosad evakuirano gotovo osam tisuća ljudi, a vlasti u Rumunjskoj, najpogođenijoj poplavama, najavile su izvlačenje na sigurno još nekoliko stotina ljudi.

U Bugarskoj je najgore stanje u području grada Vidina na sjeverozapadu zemlje iz kojeg je dosad evakuirano dvije tisuće ljudi. Njihovi su domovi pod vodom, a evakuacija se nastavlja, iako je razina vodostaja tijekom prošle noći pala za dva centimetra.

Vojnici i pripadici civilne obrane konjskim zapregama i teškom mehanizacijom pokušavaju pokrpati pukotine u još četirima gradovima, ali im posao otežava veličina pukotina i životinje koje potkopavaju temelje postavljenih brana.

"Stanje nije osobito dobro. Već četiri dana ne uspijevamo zatvoriti pukotinu u nasipu koju su uzrokovali dabrovi", rekao je vođa civlne zaštite iz najveće bugarske luke na Dunavu Stefko Burdžijev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙