FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovrin: Do ljeta uvjeti za početak suđenja Norcu i Ademiju

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa do ljeta ćeosigurati sve uvjete za početak suđenja generalima Mirku Norcu iRahimu Ademiju, u prvom postupku za ratne zločine koji je hrvatskompravosuđu prepustio Haški sud.
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa do ljeta će osigurati sve uvjete za početak suđenja generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, u prvom postupku za ratne zločine koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud.

"Svi preduvjeti, poput sudnice uređene prema europskim standardima, bit će ostvareni do ljeta", kazala je danas ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Navela je da će haško Tužiteljstvo Hrvatskoj uskoro dostaviti još niz slučajeva koje Međunarodni kazneni sud neće zbog prestanka mandata moći obraditi ili dovršiti.

Dodala je da ne zna kada će zagrebačkom Županijskom sudu, koji je u ovom slučaju proglašen nadležnim, biti dostavljena optužnica protiv Norca i Ademija, koje Haag tereti za zločine nad srpskim civilima u akciji Medački džep 1993.

Naime, prilagodba haške optužnice je pri kraju, a Državno odvjetništvo je nedavno primilo i zadnju skupinu dokaznog materijala. Mediji procjenjuju kako to znači da se slanje optužnice usklađene s hrvatskim pravnim propisima na zagrebački Županijski sud može očekivati u slijedećih nekoliko tjedana.

Generali Ademi i Norac optuženi su u dvije točke za zločine protiv čovječnosti i u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina navodno počinjenih protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom operacije "Medački džep" od 9. do 17. rujna 1993.

U vrijeme operacije Ademi je bio zapovjednik vojne oblasti Gospić, a Norac zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade udarne postrojbe u operaciji. Tereti ih se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, a obojica su se dobrovoljno predali Haškom sudu i izjasnili se da nisu krivi za optužbe.

General Ademi, nalazi se na privremenoj slobodi u Hrvatskoj od 2002., a Mirko Norac na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora koja mu je izrečena zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Gospiću 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙