FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael: inauguriran novi Knesset izabran 28. ožujka

JERUZALEM, 17. travnja 2006. (Hina/AFP) - Izraelski parlament(Knesset) izabran na parlamentarnim izborima 28. ožujka prisegnuo je uponedjeljak, nekoliko sati nakon palestinskog samoubilačkog atentata uTel Avivu u kojemu je uz napadača smrtno stradalo osam osoba.
JERUZALEM, 17. travnja 2006. (Hina/AFP) - Izraelski parlament (Knesset) izabran na parlamentarnim izborima 28. ožujka prisegnuo je u ponedjeljak, nekoliko sati nakon palestinskog samoubilačkog atentata u Tel Avivu u kojemu je uz napadača smrtno stradalo osam osoba.

Najstariji član parlamenta koji ima 120 zastupnika, bivši premijer Shimon Peres (82), prisegnuo je pred predsjednikom države Mosheom Katsavom.

"Jedina smo država u svijetu koja je u 58 godina postojanja imala pet ratova i dvije Intifade. Nikad nismo prekinuli demokratski proces i danas smo se skupili kako bismo pokazali da ništa neće pokolebati našu volju", kazao je Peres u svom govoru.

Sedamnaesti saziv Knesseta u povijesti Izraela ima 12 stranaka. Najveća je Kadima (29 mjesta), čijeg je predsjednika Ehuda Olmerta predsjednik Katsav imenovao mandatarom za sastav nove vlade.

U govoru zastupnicima Katsav je rekao da su Palestinci izabrali put "terorizma" glasujući za radikalni pokret Hamas na parlamentarnim izborima u siječnju.

Olmert je kazao da je odlučan da tijekom svog mandata zacrta granice Izraela s Palestincima, uz njihov pristanak ili bez njega.

Prema njegovu planu predviđa se evakuacija židovskih naselja na Zapadnoj obali i očuvanje najvećih naselja koja bi se pripojila Izraelu, što Palestinci odbijaju.

Zastupnici Kadime izjavili su u ponedjeljak da su postigli napredak u pregovorima s laburistima koji im trebaju biti "glavni partneri" u novoj koalicijskoj vladi.

Premijerov naslonjač u Knessetu ostao je prazan, u čast Arielu Sharonu koji je u petak proglašen nesposobnim za obnašanje dužnosti, budući da je već 100 dana u komi, nakon moždanog udara koji je doživio 4. siječnja.

Olmert je 6. travnja zadužen da sastavi novu vladu. Prema zakonu tu zadaću mora završiti za 28 dana, ili do 4. svibnja, a ako ne uspije, ima na raspolaganju dodatnih 14 dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙