FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kršćani proslavili Uskrs u Jeruzalemu i svijetu

ZAGREB, 16. travnja 2006. (Hina) - Tisuće kršćana iz cijelog svijeta unedjelju su u Jeruzalemu molitvama i pjesmama proslavile Uskrs naSvetoj zemlji, a mir je bio središnja poruka i molba kršćansa diljemsvijeta, poglavito u ratom zahvaćenim područjima.
ZAGREB, 16. travnja 2006. (Hina) - Tisuće kršćana iz cijelog svijeta u nedjelju su u Jeruzalemu molitvama i pjesmama proslavile Uskrs na Svetoj zemlji, a mir je bio središnja poruka i molba kršćansa diljem svijeta, poglavito u ratom zahvaćenim područjima.

U crkvi Sv. Groba u Jeruzalemu, izgrađenoj na stijeni za koju se vjeruje da je mjesto na kojem je Isus razapet na križ, održana je središnja misa koju je predvodio latinski patrijarh Jeruzalema Michel Sabbah, vrhovni katolički svećenik u Svetoj zemlji, javlja agencija dpa.

"Za sve stanovnike ove zemlje, kršćane, židove, muslimane i druze, molimo Boga da milost Uskrsnuća bude blagoslov i izvor mira, zaštite protiv svakog ugnjetavanja i izvor hrabrosti kako bismo se suprostavili svim izazovima teškoga života na ovoj Svetoj zemlji", kazao je patrijarh.

Posebno se patrijarh obratio židovskome narodu kazavši "Molimo da Pesah bude za vas i za sve izvor mira, pravde i pomirbe", javila je agencija France presse.

Ove godine, kršćanski Uskrs poklapa se s Pesahom, židovskom Paskvom, a pravoslavci slave Uskrs za tjedan dana.

Prema glasnogovorniku izraelskog ministarstva turizma 90.000 posjetitelja - što je 20 posto više u odnosu na 2005., doputovalo je u Svetu zemlju povodom Uskrsa i židovskog Pesaha.

Robert Jauch, svećenik u crkvi Sv. Groba izrazio je žaljenje što brojni palestinski kršćani nisu mogli sudjelovati na misama jer su izraelske vlasti zatvorile Zapadnu obalu.

Prema palestinskim vlastima u Betlehemu izraelske su vlasti odobrile tek trećinu od ukupno 600 zahtjeva lokalnih kršćana za put u Jeruzalem.

Uskrs su slavili kršćani diljem svijeta, a na taj je dana predsjednica katoličkih Filipina, Gloria Macapagal Arroyo, sve smrtne kazne preinačila u doživotni zatvor što su neki kritičari ocijenili zloporabom vlasti, prenosi agencija Reuters.

Uskrs je diskretno proslavila i mala zajednica u ratom zahvaćenom Iraku, gdje je u glavnome gradu Bagdadu u nedjelju održana uskrsna misa posvećena molitvama za mir i prestanak nasilja.

"Molimo da se stanje sigurnosti vrati u normalu", izjavio je otac Raad Salmi (55), koji je održao misu u anglikanskoj crkvi Sv. Jurja u Salhiji, u središtu Bagdada.

Misu je djelomice prenosila javna televizija Iraqia, a irački predsjednik, pripadnik kurdskog naroda, Jalal Talabani, uputio je čestitke kršćanskoj zajednici, kao i potpredsjednik, pripadnik islamske šijitske zajednice Adel Abdel Mehdi.

Od pada režima predsjednika Sadama Huseina prije tri godine, nekoliko je kršćanskih crkvi napadnuto u Bagdadu, što je brojne kršćane nagnalo da napuste zemlju.

Kršćani čine tri posto stanovništa od ukupno 27 milijuna Iračana.

U Indiji su dvije žene u nedjelju uhićene jer su prekršile zakon o propovijedanju kršćanstva, objavila je policija.

"Žene su dijelile letke u kojima ljudima objašnjavaju kako mogu riješiti probleme slijedeći Bibliju", izjavio je Crinivas Rao, policijski zapovjednik okruga Jabalpur u državi Madhya Pradesh, rekavši da su to činile ne zatraživši dozvolu na što ih obvezuje zakon.

Prošle je godine indijska vlada provela anketu o praksi navodnih "prisilnih preobraćenja" što ih provode stranke desnice a koja je pokazala da je kršćansko stanovništvo u jednome okrugu poraslo za 80 posto u zadnjih 20 godina.

Kršćana je u Indiji nešto manje od 2 posto na ukupnu populaciju od 1,1 milijardu ljudi, no često su kršćani optuživani da navodno agresivnim metodama novače vjernike među hinduskom populacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙