FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završila krim istraga pokrenuta slučajem navodnog kravljeg ludila

VINKOVCI, 13. travnja 2006. (Hina) - Dvomjesečna policijska istraga,pokrenuta slučajem kasnije nepotvrđene sumnje u kravlje ludilo,rezultirala je kaznenim prijavama protiv dvojice veterinara i jednogprekupca stokom, a veterinarske inspekcije zatvorile su 26 klaonica,od kojih su dvije bile ilegalne, rečeno je na današnjoj konferencijiza novinare u Vinkovcima.
VINKOVCI, 13. travnja 2006. (Hina) - Dvomjesečna policijska istraga, pokrenuta slučajem kasnije nepotvrđene sumnje u kravlje ludilo, rezultirala je kaznenim prijavama protiv dvojice veterinara i jednog prekupca stokom, a veterinarske inspekcije zatvorile su 26 klaonica, od kojih su dvije bile ilegalne, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima.

Iako policija nije željela objaviti indentitet osumnjičenih, uz napomenu kako su se njihova imena ionako redovito pojavljivala u medijima, neslužbeno se doznaje kako je riječ o veterinarima Đorđu Božiću iz Trpinje i Damiru Careviću iz Orolika, odakle je i osumnjičeni prekupac stoke Milenko Pribičević.

U cilju suzbijanja tzv. sivog tržišta prometa i klanja stoke, predstavnici Ministarstva poljoprivrede najavili su skraćivanje valjanosti svjedodžbe o zdravstvenom stanju stoke sa sadašnjih 10 na 3 dana, te, do kraja godine, izradu pravilnika kojim će se regulirati prodaja mesa u mesnicama.

Slučajem navodne pojave kravljeg ludila u Hrvatskoj policija i veterinarske službe bavile su se od sredine veljače nakon što se pojavila sumnja da je krava Šana, vlasnika Ivana Cerančevića iz Ivankova, oboljela od te bolesti. Nakon što je sumnja opovrgnuta analizom tkiva u britanskom laboratoriju u Weybridgeu, dodatno zanimanje policije i veterinarskih službi izazvalo je saznanje da tkivo krave testirane na kravlje ludilo nije bilo od Šane već od druge krave, koja je prodana s ušnom markicom Šane.

Kako bi se istražile sumnje u vezi s tzv. sivim tržištem prometa i klanja stoke u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede na teren je uputilo posebne veterinarske inspekcije.

To je, rekao je glasnogovornik Ministartstva Mladen Pavić, rezultirao zatvaranjem 24 klaonice od ukupno do jučer pregledana 43 klaonička objekta na području Splitko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije. Također su zatvorene i dvije ilegalne klaonice u Zadarskoj županiji koje su radile bez ikakvih odobrenja.

"Pronašli smo i više od 40 grla različite stoke bez ikakvih dokaza o podrijetlu i vlasništvu i obavljenom veterinarsko-higijenskom nadzoru te je ta stoka stavljena u karantenu", rekao je Pavić, dodajući kako se na terenu u cilju suzbijanja sivog tržišta u prometu i klanju stoke "rade još neke stvari koje međutim nisu za najavu".

Na pitanje novinara, zna li se što se dogodilo sa kravom Šanom, Pavić je rekao "kako se zna gdje je Šana završila ali je to teško dokazati".

"Postoje i dokazi o tomu koji međutim nisu sudski upotrebljivi", rekao je Pavić.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun najavio je kako će policija sustavno pratiti tržište prodaje i klanja stoke. Posebne mobilne jedinice, oformljene u okviru granične policije, već su u nekoliko navrata uspješno zaustavile ilegalni prijevoz stoke iz Slavonije prema Dalmaciji, što je najšečšći pravac u ilegalnom prijevozu stoke, rekao je Mehun.

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić je rekao kako u proteklih pet godina na području te PU nije zabilježen niti jedan slučaj ilegalnog prijevoza stoke, dok je, primjerice, u razdoblju od 1998. do 2001. bilo devet takvih slučajeva u kojima je evidentirano 226 grla razne stoke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙