FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac govorio članovima AmCham-a o Hrvatskoj kao društvu znanja

ZAGREB, 12. travnja 2006. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac danas je kao gostujući predavač govoriočlanovima Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (American Chamber ofCommerce in Croatia) - AmCham o vladinim programima koji trebajujamčiti da Hrvatska postane društvo znanja.
ZAGREB, 12. travnja 2006. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac danas je kao gostujući predavač govorio članovima Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (American Chamber of Commerce in Croatia) - AmCham o vladinim programima koji trebaju jamčiti da Hrvatska postane društvo znanja.

Predavanje naslovljeno "Hrvatska, društvo temeljeno na znanju & modeli Javno-privatnoga-partnerstva" Primorac je održao u sklopu poslovnoga ručka u zagrebačkome hotelu "Westin" u organizaciji AmCham-a kojemu su nazočili i veleposlanici SAD-a i Australije u Hrvatskoj Ralph Frank i Anna Christina George.

U iscrpnomu informativnom izlaganju na engleskom jeziku Primorac je obuhvatio sve segmente rada njegova ministarstva u područjima obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Rekavši da su sve razine obrazovanja u Hrvatskoj obuhvaćene sustavnim procesima promjena, Primorac je izrazio zadovoljstvo što se ta hrvatska nastojanja prepoznaju na međunarodnoj razini pa se Hrvatska navodi kao vodeća zemlja u regiji kad je riječ o obrazovanju.

Govoreći o državnomu financiranju znanosti i obrazovanja, Primorac je istaknuo veliku potporu i razumijevanje premijera Ive Sanadera dodavši kako je pri tomu sretna okolnost ta što je premijer i sam znanstvenik.

I dok zbog promjena koje sustavno provodimo na svim razinama obrazovanja dobivamo i pozitivne ocjene iz inozemstva potrebno je, istaknuo, zbog istinita i cjelovita uvida ukazati i na poteškoće. Tako, primjerice, rekao je Primorac, u Hrvatskoj više od 20 posto ljudi nema osnovnu školu, a više od 60 posto onih koji upišu fakultet nikada ga ne završe.

Područje znanosti nalazi se pak pred jednom gorućom zadaćom a tiče se znanstvenih projekata, odnosno činjenice da je u Hrvatskoj njihova "prolaznost" veća od 85 posto dok je europski prosjek prolaznosti između 25 do 30 posto.

Koliko smo spremni suočiti se s tom zadaćom bit će vidljivo već sada jer je, podsjetio je Primorac, do 10. ožujka, Ministarstvo primilo 2732 znanstvena projekta, od kojih se mogu financirati samo najbolji.

Model javno-privatnoga partnerstva Primorac smatra poticajnim za rješavanje brojnih poteškoća i postizanje ciljeva, među kojima je i onaj da u Hrvatskoj škole rade samo u jednoj smjeni.

Rekao je da su decentralizirani pristup i uspostavljanje jednake kvalitete i obrazovanih standarda za cijelu Hrvatsku neka od osnovnih načela. Dodao je da se u Hrvatskoj događaju pozitivne promjene u percepciji važnosti znanosti za razvoj županija u lokalnih zajednica, pa je tako, do sada pet hrvatskih županija "prepoznalo" znanost i obrazovanje kao svoje prioritete.

Jedno od pitanja nazočnih odnosilo se i na to hoće li hrvatske tvrtke imati prednost pred stranima u projektima javno-privatnoga partnerstva, na što je ministar Primorac odgovorio da će kvaliteta ponude biti jedini kriterij odabira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙