FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovačka policija o prometu

KARLOVAC, 11. travnja 2006. (Hina) - U 399 prometnih nesreća što su sena cestama Karlovačke županije dogodile u prva tri mjeseca u 122 ili30 posto uzrok je bio nepropisna ili neprilagođena brzina vožnje, a u49 ili 12 posto alkohol.
KARLOVAC, 11. travnja 2006. (Hina) - U 399 prometnih nesreća što su se na cestama Karlovačke županije dogodile u prva tri mjeseca u 122 ili 30 posto uzrok je bio nepropisna ili neprilagođena brzina vožnje, a u 49 ili 12 posto alkohol.

Ti su podatci izneseni na današnjoj konferenciji za novinare karlovačke Policijske uprave o provedbenom planu preventivnog djelovanja na sigurnost u cestovnom prometu.

Jedna od najavljenih promjena bit će djelovanje tzv. presretača na svim cestama, a ne kao do sada samo na autocestama, jer se svih pet ovogodišnjih prometnih nesreća s poginulima dogodilo na državnim cestama, a ne autocestama.

Načelnik Odjela policije PU-a Ivan Fink rekao je da će policija osim poštivanja najviših dopuštenih brzina pojačano nadzirati i vožnju pod utjecajem alkohola i droge te da će štititi najugroženije skupine u prometu, poput pješaka i biciklista.

Važno je ukloniti opasna mjesta u prometu, upozorio je, podsjetivši kako podatci pokazuju da se gradnjom obilaznica broj prometnih nesreća smanjuje za 25, ispravnom rasvjetom prometnica čak za 28 i dobrom okomitom i vodoravnom signalizacijom 13 do 19 posto. Također je dokazano kako uporaba sigurnosnih pojasa smanjuje teške posljedice nesreća za 20 do 50, a kaciga za 40 do 60 posto.

Osim uobičajenih preventivno-represivnih akcija PU je u svoj tromjesečni plan prvi put ugradio i obvezu da vlasnici mopeda obavljaju tehničke preglede ispravnosti i provjere najveće moguće brzine vožnje od 50 km na sat, tj. je li brzina namještena tako da moped može voziti i brže od zakonski dopuštene.

Uspoređujući Hrvatsku s razvijenim zemljama EU-a, Fink je rekao da je strateški cilj do 2010. broj poginulih u Hrvatskoj smanjiti sa sadašnjih 14 na 100.000 stanovnika na godinu na sedam, kao, primjerice, u Švedskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙