FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Završen sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje - duže

BRUXELLES, 10. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska nastavlja ispunjavatipolitičke kriterije, ali će trebati učiniti dodatne napore u reformipravosudnog sustava, reformi javne administracije, borbe protivkorupcije i medijskih sloboda, kaže se u zajedničkoj izjaviobjavljenoj nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje uponedjeljak u Luxembourgu.
BRUXELLES, 10. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije, ali će trebati učiniti dodatne napore u reformi pravosudnog sustava, reformi javne administracije, borbe protiv korupcije i medijskih sloboda, kaže se u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u ponedjeljak u Luxembourgu.

"Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje zabilježilo je da Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije, ali potrebni su daljnji trajni napori u važnim područjima poput reforme pravosudnog sustava, reforme javne administracije, borbe protiv korupcije i mjera za osiguranje slobode medija", navodi se u zajedničkoj izjavi za novinare.

U izjavi se navodi da je "EU zabilježio da se Hrvatska ne pridržava svojih obveza iz članka 60 SSP-a", koji regulira prodaju nekretnina građanima zemalja članica EU-a.

Prema toj odredbi SSP-a, Hrvatska bi nakon isteka četverogodišnjeg prijelaznog razdoblja, koje istječe 1. veljače 2009. godine, trebala izjednačiti prava svojih državljana i državljana EU-a na stjecanje nekretnina.

"EU je pozvala Hrvatsku da ispravno provede te odredbe na nediskriminatornoj osnovi i da otkloni zaostatak neriješenih zahtjeva građana EU-a ubrzanjem postupka za sve", kaže se u izjavi i dodaje da je "Hrvatska naglasila da provodi striktno i nediskriminatorno relevatne zakone i postupke u skladu s obvezama iz članka 60 SSP-a", stoji u izjavi.

Na pitanje da pojasni neslaganje oko tumačenja odredbe o prodaji nekretnina državljanima EU-a, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da "Hrvatska ne diskriminira i neće diskriminirati europske državljane i da postupa u skladu s načelom reciprociteta, ali naši administrativni kapaciteti nisu zadovoljavajući i stoga smo krenuli u pojednostavljenje postupka" u rješavanju pojedinačnih zahtjeva.

Direktor za zemlje kandidatkinje u Općoj upravi Europske komisije za proširenje Pierre Mirel rekao je da "imamo razloga vjerovati da Hrvatska ne poštuje do kraja načelo reciprociteta".

Od Hrvatske je zatraženo da "bez odgode" donose programe restrukturiranja za čelični i brodograđevni sektor. "EU je podsjetila da bez takvih programa, državne potpore dane tim sektorima nisu zakonite" nakon stupanja na snagu Privremenog sporazuma.

"Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje potvrdilo je da je Hrvatska općenito ispunila svoje obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kaže se u izjavi.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je "zabilježilo da Hrvatska ima funkcionirajuće tržišno gospodarstvo i potaknulo je da nastavi s napretkom učinjenim u ekonomskim kriterijima. Vijeće SSP-a također je potaknulo Hrvatsku da znatno ubrza restrukturiranje i privatizaciju poduzeća u portfelju Privatizacijskog fonda kao i velikih poduzeća u vlasništvu države. Daljnji napori kako bi se osiguralo regulatorno okruženje bez korupcije i bitno modernizirao sustav zemljišnih knjiga od ključne su važnosti za privlačenje veće razine izravnih stranih investicija", stoji u zajedničkoj izjavi.

Vijeće SSP-a također je pozdravilo "pozitivnu ulogu Hrvatske" u regionalnoj suradnji te "njezinu aktivnu ulogu u transformiranju mreže bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini u jednu regionalnu zonu slobodne trgovine, na temelju CEFTA-e".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙