FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kapa a la Sherlock Holmes - izrađena u Sloveniji

LJUBLJANA, 10. travnja (Hina) - Kapa u stilu Sherlocka Holmesa,proizvedena u Sloveniji od njemačkog materijala po originalnomengleskom dizajnu, možda predstavlja recept kako obraniti EU odjeftine robe iz Kine.
LJUBLJANA, 10. travnja (Hina) - Kapa u stilu Sherlocka Holmesa, proizvedena u Sloveniji od njemačkog materijala po originalnom engleskom dizajnu, možda predstavlja recept kako obraniti EU od jeftine robe iz Kine.

"Izradili smo je na posebnu želju njemačkog partnera koji nam je poslao i materijal, a na tržištu postiže cijenu od 18 eura za komad", rekao je za ljubljanski list "Dnevnik" od ponedjeljka direktor tvornice "Šešir" iz Škofje Loke Miro Pinterič.

"Sherlock hat" iz Slovenije izrađen je od prvoklasne vune, a opet je dvostruko jeftiniji od modela što ga nude u domovini slavnog detektiva.

Riječ je o još jednoj simboličnoj "proizvodnoj niši" kojom se nekoć velika tvornica pokušava obraniti od mnogobrojnih poslovnih teškoća zbog kojih je lani prvi put nakon 4 godine stalnih gubitaka poslovala s pozitivnom nulom. Nekad je serijski izrađivala šešire i kape za cijelu Jugoslaviju, a danas ima samo 85 zaposlenih, te prihvaća i manje serije, na primjer izradu svečanih kapa za orkestre limene glazbe.

Direktor Pinterič, sasvim "trendovski", za probleme proizvodnje šešira u Sloveniji i Europskoj uniji drži odgovornim Kineze kojima se ne može konkurirati.

"Kinezi su krivi za rast cijena sirovine od 30 posto. Gotovo sva koža iz europskih klaonica zamrzne se i transportira u Kinu, ondje se prerađuje te nam odatle dolaze jeftini šeširi", kaže Pinterič.

Malo poduzeće ima i druge probleme s kojim se susreću slične tvrtke u Sloveniji. Tako još nije riješeno pitanje vlasničke strukture u kojoj dominiraju velike banke i državni fondovi. Trećinu dionica ima direktor i njegova menadžerska ekipa koji smatraju da bi poslovanje bilo bolje kad bi uspio menadžerski otkup ako bi ih banke pratile s potrebnim kreditima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙